Посещавалият България с важна мисия преди 4 години Антъни Блинкен

...
Посещавалият България с важна мисия преди 4 години Антъни Блинкен
Коментари Харесай

Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

Посещавалият България с значима задача преди 4 години Антъни Блинкен ще поеме основния пост на държавен секретар в екипа на бъдещия президент Джо Байдън. Прогнозата, че точно той ще е приемник на Майк Помпео е на съвсем всички водещи американски медии. Очаква се Байдън да разгласи още имена от бъдещия си екип във вторник.

Блинкен е някогашен зам.държавен секретар от втория мандат на Барак Обама - в периода 2015 до 2017 година Той и бил съветник за националната сигурност на Байдън. Работил е за демократите в Сената и по-специално в комисията по външните работи. Бил е в екипите на демократа Майкъл Дукакис, както и на Бил Клинтън. Винаги се е занимавал с проблемите на националната сигурност, експерт по защита, енергетика и битка с тероризма. 

Блинкен беше в България през май 2016 година, когато е заместител на Джон Кери. В рамките на визитата си той се среща с тогавашните министър на външните работи Даниел Митов, министър на защитата Николай Ненчев, президент Росен Плевнелиев и министър-председател Бойко Борисов.

" Ние сме съдружници в НАТО. Стоим рамо до рамо от Косово до Афганистан и в действителност разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички жители, както и нашето партньорство “, разяснява по това време Блинкен на брифинг след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов. „ Оценяваме високо водачеството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в района. Оценяваме и приветстваме вашите старания, с цел да се реализира това, изключително напъните, които се вършат в енергетиката, защитата, сигурността и поддържането на върховенството на закона “, прибавя той тогава. Блинкен приказва тогава главно за интерконекторната връзка с Гърция, както и за модернизирането на въоръжените ни сили. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР