Посегателство върху охраняем от службата държавник, независимо кой е той

...
Посегателство върху охраняем от службата държавник, независимо кой е той
Коментари Харесай

Ген. Красимир Станчев: Засилваме контрола на лоялността на служителите на НСО


Посегателство върху охранителен от службата общественик, без значение кой е той в съответния миг, би сринало устоите освен на НСО, само че и на цялата система за национална сигурност, съобщи началникът на НСО в ефира на Българска национална телевизия

Планира се усилване на контрола на лоялността на чиновниците на Националната работа за защита (НСО). В момента НСО създава пакет от ограничения за надзор на интегритета на чиновниците на охранителната работа, както при постъпване на работа, по този начин и от време на време в границите на кариерното развиване на чиновниците – на всеки 3 или 5 години. Това разгласи началникът на НСО бригаден военачалник Красимир Станчев в ефира на утринния блок на Българската национална телевизия. Ген. Станчев разгласи още, че се планува и придобиване на полиграф за задачите на изследването за преданост и честност на чиновниците на НСО.

Според началника на НСО тестванията с полиграф ще имат предпазен резултат върху състава на охранителната работа. „ Илюзия е обаче, че можете да контролирате чиновниците в персоналния им живот “, добави началникът на НСО.  

Като извънредно противен дефинира ген. Станчев случая със служителя на НСО, на който беше повдигнато обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група. Служителят е отхвърлен от работа до привършване на делото против него. Началникът на НСО бе безапелационен обаче, че не е редно да бъде демонизиран целият състав на службата поради един случай. По думите му, това е още един мотив да се подсети, че са нужни промени в Закона за НСО (ЗНСО), част от които могат да се отнасят към основаване на профилирано звено за вътрешна сигурност в институцията. Такова звено сега не съществува. За проверка на Закона за Националната работа за защита пет години след влизането му в действие началникът на НСО се разгласи още в края на 2019 година.  

Бригаден военачалник Станчев моли жителите, които станат очевидци на нарушавания на правилника за придвижване по пътищата от страна на НСО, да алармират институцията. От началото на тази година НСО сама афишира всички пътни произшествия с присъединяване на коли на службата, без значение чия е откритата виновност. „ Безкомпромисни сме към наши чиновници, които не съблюдават разпоредбите и сме открити към сигналите на хората. За последните 10 години 250 са пътните произшествия с присъединяване на коли на НСО, като петима са потърпевшите при тях – това е цифрата, което за цялата страна се доближава в рамките единствено на едно денонощие “, разяснява Красимир Станчев.

„ Посегателство върху охранителен от службата общественик, без значение кой е той в съответния миг, би сринало устоите освен на НСО, само че и на цялата система за национална сигурност. НСО не охранява единствено първите държавници, само че и индиректно всички жители, които се намират в зоната на съответното мероприятие. Малко хора го схващат “, акцентира бригаден военачалник Станчев.

Началникът на НСО подсети още, че историята на охранителната работа не е почнала с Управление безопасност и охрана (Пето управление н, а преди 141 години. „ Ако погледнем действително, всички институции у нас имат тоталитарно минало. Не привързвам историята на НСО с историята на Управление безопасност и охрана (Пето управление н “, съобщи още началникът на държавната охранителна работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР