Posadi.bg e борса за висококачествен овощен посадъчен материал - съвместен

...
Posadi.bg e борса за висококачествен овощен посадъчен материал - съвместен
Коментари Харесай

Създай плодна градина с Posadi.bg

Posadi.bg e борса за първокачествен овощен посадъчен материал - взаимен план на Института по зарзаватчийство в Пловдив и Стоково пазарище „ Родопи 95 “ АД. Борсата предлага богато многообразие на фиданки от най-хубавите български сортове орехи, бадеми, ябълки, круши, череши, праскови, кайсии, а също и екзотичните до скоро за страната ни типове като киви и арония. Всяко от младите дръвчета носи знака на Института по зарзаватчийство - гаранция за качество и достоверност с дългогодишни обичаи. Борсата се намира в с. Първенец, в землището на най-голямата зеленчукова борса в България, ръководена от сдружението „ Родопи 95 “.



Как се роди концепцията за взаимна активност при продажбата на посадъчен материал сред Института по зарзаватчийство в Пловдив и " Родопи 95 ", с. Първенец?

Илия Гатев – изпълнителен шеф на „ Родопи 95 “ АД:

Проектът posadi.bg е отличен образец за съчетаването на науката и бизнеса. Той сплотява дългогодишния опит на Института по зарзаватчийство – неоспорим водач в региона на българската овощарска просвета и отличните обичаи, които Стоково пазарище „ Родопи 95 “ има в търговията и логистиката. За момента планът е ориентиран към българските производители и цели да подкрепя основаването и развиването на модерни български овощни градини, следвайки най-хубавите обичаи в родното зарзаватчийство. Не на последно място е желанието на „ Родопи 95 “ за допълнение, обогатяване и развиване на комерсиалната си активност.

Проф. Стефан Гандев – шеф на Института по зарзаватчийство:

Идеята беше дълго премисляна, като се преценяваха изгодите при основаването на такова съдружничество. Водещо бе желанието ни да създадем център за продажба на овощен посадъчен материал, в който качеството и достоверността на сортовете са обезпечени.

Какви и какъв брой типове овошки ще предлага борсата?

Проф. Стефан Гандев:

Предлагаме типичните за страната типове – семкови, костилкови, орехоплодни и ягодоплодни. Залагаме на модерни сортове, с потвърдени качества. При привършване на личното произвеждане, бихме могли да предлагаме и продукция на други лицензирани български разсадници, като експертите от Института по зарзаватчийство ще окачествят посадъчния материал и ще преценяват дали той е първокласен, достоверен и кадърен за продажба в нашия магазин.

Илия Гатев:

Към момента в Борсата в с. Първенец се предлага богата сбирка от типичен български сортове, а по този начин също и екзотични до скоро типове като киви и арония.

Каква е ценовата политика на Борсата posadi.bg?

Илия Гатев:

Цените са конкурентни на пазара. В момента се оферират дръвчета от 2 до 18 лв..

Проф. Стефан Гандев:

Смятаме, че най-ниската цена не кореспондира с желанието на овощарите да основат печеливши градини. Тази цена е под себестойността на едно дръвче, като явно нещо в технологията за произвеждане е спестено. Евтиният овощен материал е импорт от чужбина – Македония, Гърция и Турция, като постоянно се купува от нелицензирани разсадници. Високата цена също не е аргументирана. Ние ще се придържаме ценово в междинното равнище, гарантиращо високо качество.

Защо да бъдат предпочетени фиданките на bg? Ще разполагат ли със документи?

Проф. Стефан Гандев:

Фиданките на posadi.bg печелят пред съперниците с това, че са с потвърден вид и поставка, съществуване на документ, цена отговаряща на качеството, отстъпки при по-големи поръчки. За дребни количества предвиждаме онлайн продажба, а за огромни - обезпечаването на превоз. Не са без значение и предлаганите безвъзмездни съвещания при закупено по-голямо количество. По предпочитание на клиента ще се подписват и контракти за научно обслужване на градините, основани с наш материал.

Какви консуматори очаквате да проявят интерес към новия план - селскостопански производители или самостоятелни клиенти, от Пловдив и района или от страната и какво би трябвало да знаят те?

Илия Гатев:

Вече има интерес и от аграрни производители с овощни градини, и от самостоятелни клиенти, които желаят да обогатят двора си. За всички сме основали отлични условия и прелестно обслужване. Борсата за овощен посадъчен материал в с. Първенец работи шест дни в седмицата, като поръчки се одобряват по имейла и телефона, а до дни ще проработи и електронния магазин www.posadi.bg.

Проф. Стефан Гандев:

Очакваме интерес от всички и отвред. Всеки клиент ще бъде обслужен професионално. Ние не залагаме толкоз на облагата, колкото на основаването на модерни овощни градини. Много са образците в практиката, когато видовият и сортовият състав не дават отговор на нашите климатични и почвени условия. Не бих желал да се спирам на стопански голословната прекомерна интензификация и на грешките при резитбите. Нашите производители би трябвало да имат поради, че не е желателно механично прекопирване на опита от непознати страни, както и потреблението на непригодни за нашите климатични условия сортове.

Какво съставлява безвирусният посадъчен материал, с който Института по зарзаватчийство е прочут още от 1985 година Какви са преимуществата на типовете, получени от тази процедура?

Проф. Стефан Гандев:

Това е забавен въпрос и дълъг път, който би трябвало да извърви нашата страна. Убеден съм, че последователно у нас ще се премине към потреблението на свободен от вируси посадъчен материал, както е в страните с развито зарзаватчийство. Този овощен материал има редица преимущества – подсигурява високи добиви, добър приръст и дългоденствие на дърветата, респективно на градините. Предвиждаме posadi.bg да предлага подобен материал, само че единствено при предварителна поръчка, заради по-високата му цена. По поръчка ще предлагаме и овощни дръвчета, отглеждани в контейнери, като те могат да бъдат както общоприети, по този начин и свободни от вируси. Контейнерното развъждане има редица преимущества – дръвчетата се отглеждат при оптимални условия, при изваждането им не се нарушава кореновата им система, както е при полското произвеждане и е допустимо основаването на овощни градини през цялата година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР