Португалското правосъдие оневини днес по-голямата част от обвиняемите по дългото

...
Португалското правосъдие оневини днес по-голямата част от обвиняемите по дългото
Коментари Харесай

Само две условни присъди по делото за златни визи в Португалия

Португалското правораздаване оневини през днешния ден по-голямата част от обвинените по дългото дело за корупция по отношение на даването на по този начин наречените " златни визи " на непознати богати вложители, съобщи Франс прес.

Скандалът избухна през ноември 2014 година и принуди министъра на вътрешните работи в предходното десноцентристко държавно управление Мигел Маседу да се отдръпна от поста.

Днес той беше оправдан по обвиняванията в трафик с въздействие и неистина. Оневинен беше и някогашният шеф на гранична полиция Мануел Жармела Палуш, който съгласно обвиняването ръководел мрежа от висши служители и медиатори в бранша с недвижимите парцели, извлекли облаги от отпущането на разрешителните за престояване, непокътнати за непознатите вложители и известни като " златни визи ".

От общо 17 обвинени, двама бяха наказани на условни присъди, а двама китайски жители получиха санкции. Не се прецизира нито размерът на присъдите, нито на санкциите.

До края на ноември 2018 година Португалия е издала 6800 разрешителни за престояване на вложители и още 11 600 за фамилиите им против общо 4,15 милиарда евро, вложени най-много в недвижимо имущество. Най-много такива разрешителни - над 4000 - са издадени на китайци, които съставляват главният контингент от вложители, следвани от бразилците, напомня Франс прес. Португалия обаче напълно не е единствена или най-щедра в Европа при издаването на " златни визи ".

Според отчет на неправителствените организации " Трансперънси интернешънъл " и " Глоубъл уитнес ", оповестен през октомври, четири страни от Европейски Съюз (Австрия, България, Кипър и Малта) дават напряко поданство на непознати вложители, а дванадесет страни издават специфични разрешителни за престояване. България, Кипър и Малта дават и двете, допълна организацията.

Испания води класацията по брой издадени разрешителни за престояване и сума на привлечените по този метод непознати капитали със приблизително 976 млн. евро годишно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР