Португалското правителство на малцинството на Социалистическата партия представи днес предложение

...
Португалското правителство на малцинството на Социалистическата партия представи днес предложение
Коментари Харесай

Португалия планира повишаване на минималната заплата до 635 евро

Португалското държавно управление на малцинството на Социалистическата партия показа през днешния ден предложение за повишение на месечната минимална заплата с близо 6 % до 635 евро следващата година, съобщи " Ройтерс ".

Дори с нарастването минималното заплащане ще остане най-ниското в Западна Европа. Премиерът Антониу Коща даде обещание да вдигне месечния най-малко с 25 % до 750 евро до 2023 година, когато предишния месец стартира втория си мандат.

Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а ситуацията със заетостта на 890 хиляди души предходната година бе несъмнено като " нестабилно ". С този термин се значат ексцентрични форми на претовареност, в това число краткотрайна работа и работа на срочен контракт.

Лявоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през четири години на мощен стопански напредък и понижаване на бюджетния недостиг, завоюва изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в Народното събрание, само че не съумя да реализира болшинство.

Съгласно държавното предложение по-високата минимална заплата ще влезе в действие от 1 януари 2020 година. Всяка година ще се прави обзор и ще се договарят нараствания, до момента в който задачата от 750 евро месечен най-малко не бъде реализирана през 2023 година.

Между 2015 година, когато социалистите пристигнаха на власт, и 2019 година минималната заплата в Португалия се е повишила с 14 % от 505 до 600 евро. За съпоставяне, в прилежаща Испания тя е 1050 евро.

Португалия остава измежду страните с най-голямо неравноправие в приходите в Европейски Съюз, уточни държавното управление.

Според анализатори несигурността на работните места е измежду огромните проблеми в националната стопанска система. Португалската стопанска система е в стадий на изстудяване, откакто през 2017 година регистрира най-силният напредък от близо две десетилетия и се възвърне от дълговата рецесия, наложила на страната да потърси интернационална помощ, напомня " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР