Португалският здравен министър Марта Темиду подаде оставка след остри критики

...
Португалският здравен министър Марта Темиду подаде оставка след остри критики
Коментари Харесай

Здравният министър на Португалия подаде оставка заради затваряне на звена в спешната помощ

Португалският здравен министър Марта Темиду подаде оставка след остри рецензии против решението ѝ краткотрайно да закрие звена за незабавна акушерска помощ, довели до случаи на криещо опасности прекачване на бременни дами сред лечебни заведения, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Министерството на здравеопазването заяви, че Темиду е решила да се отдръпна, тъй като " е осъзнала, че към този момент не са налице нужните условия за оставането ѝ на поста ".

Премиерът Антониу Коща разгласи, че е приел оставката и благодари на Темиду за работата ѝ, част от която беше организирането на сполучливата акция за имунизация против COVID-19.

Правителството реши въпросните звена за незабавна акушерска помощ краткотрайно да затварят порти, изключително през уикендите, тъй като няколко лечебни заведения, част от които са те, не разполагат с задоволително лекари в сезона на летните отпуски. 

Опозиционни партии и общини незабавно разкритикуваха министърката, тъй като бременните дами от време на време са принудени да пътуват до далечни лечебни заведения, което може да се окаже рисково.

Темиду подаде оставка броени часове откакто се появиха известия, че в събота бременна жена е умряла от сърдечен арест при прехвърлянето й с кола за спешна помощ от най-голямата лисабонска болница " Санта Мария " в друго лечебно заведение в столицата заради липса на свободни места в отделението по неонатология.

През октомври 2018 година Марта Темиду стана министър на опазването на здравето, а предходната година съгласно социологическите изследвания беше един от най-популярните членове на държавното управление с помощта на сполучливата имунизационна акция против COVID-19. В последно време обаче утвърждението за нея понижа поради кадрови и други проблеми в доста от държавните лечебни заведения и откакто хиляди лекари показаха по този начин наречения отвод от вдишване на отговорност с претекст неприятни условия на труд и последна изтощеност. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР