Португалският съд осъди хакер зад най-голямото изтичане на информация в историята на футбола

...
Съд в Португалия в понеделник осъди хакера Руи Пинто за
Коментари Харесай

Съд в Португалия в понеделник осъди хакера Руи Пинто за неговите разкрития „Football Leaks“, които разкриха измамни сделки в международния футбол, като го осъди на условна присъда от четири години затвор.

34-годишният Пинто твърдеше, че е започнал наказателни разследвания в пет европейски държави, но беше осъден по пет обвинения за „нелегитимен достъп“ до ИТ системи и три обвинения за „нарушения на кореспонденцията“, заедно с опит за изнудване срещу инвестиционния фонд Doyen Sports.

„Като цяло фактите, описани [от прокурорите], се считат за доказани“, каза председателстващият  съдия Маргарида Алвес пред съда в Лисабон.

„Свободата на информиране не оправдава нарушения на неприкосновеността на личния живот“, каза тя и добави, че „Ясно е установено, че той се е надявал да получи пари.“

Пинто, който беше освободен в очакване на процеса, се появи в съда, носейки хирургическа маска и запазената си марка облекло от дънки и тъмно синя риза. Той беше изправен пред общо 89 обвинения в хакерски престъпления, за да защити документите, които започна да изнася в края на 2015 г.

През следващите три години той сподели 18,6 милиона документа в интернет и с консорциум от европейски вестници , който публикува подробности.

Разкритията разтърсиха футболния свят.

Те включваха заплатите на Лионел Меси и Неймар, обвинение в изнасилване срещу Кристиано Роналдо, предполагаема финансова хитрост в Манчестър Сити и етническо профилиране в Пари Сен Жермен.

Обвиняем и свидетел 

Когато процесът срещу него започна през септември 2020 г., Пинто каза пред съда, че е бил шокиран от това, което е открил, и се гордее, че го е разкрил публично.

Но той призна, че е използвал незаконни средства за получаване на документи.

Неговите предполагаеми жертви включват топ португалския футболен клуб Спортинг Лисабон, Португалската футболна федерация, адвокати, магистрати и Doyen Sports, базиран в Малта инвестиционен фонд, управляван от казахстанско-турски олигарси.

Пинто беше арестуван в Унгария през 2019 г. и екстрадиран в Португалия, където прекара една година зад решетките, преди да се съгласи да сътрудничи на португалските власти по други случаи, давайки им достъп до криптирани документи, които е получил – правейки го и двамата обвиняем и защитен свидетел в Португалия.

Френските власти също потърсиха неговото сътрудничество за "Luanda Leaks", публикуване на 715 000 документа, предоставящи компрометираща информация за анголския милиардер Изабел душ Сантуш, дъщеря на бившия президент Жозе Едуардо душ Сантуш.< p>Дос Сантос, някога най-богатата жена в Африка, беше изправена пред няколко съдебни дела по обвинения, че е източила милиарди долари от анголски държавни компании по време на четирите десетилетия на поста на баща си.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР