Португалските здравни власти съобщиха, че са идентифицирали 5 случая на

...
Португалските здравни власти съобщиха, че са идентифицирали 5 случая на
Коментари Харесай

След Великобритания и Португалия потвърди за случаи на маймунска шарка

Португалските здравни управляващи оповестиха, че са разпознали 5 случая на рядко срещаната зараза маймунска шарка (маймунска вариола), а здравното министерство на Испания разгласи, че тества 8 съмнителни случая, предадоха осведомителните организации.

Темата провокира внимание, откакто на 7 май Англия заяви за първия случай на маймунска шарка и по-късно откри още 6 инфектирани в страната.

Оттогава европейските здравни управляващи следят всяко огнище на заболяването. През последните години в Обединеното кралство са обявени няколко случая на маймунска шарка, припомниха от Европейския център за надзор на болесттите ECDC. Внесените случаи са от Нигерия през 2018 година и 2019 година, единият е с нозокомиално предаване, има и два вторични случая през 2021 година

Петимата португалски пациенти, които са с доказана зараза от общо 20 хипотетични случая, са в устойчиво положение. Всички те са мъже и всички живеят в региона на Лисабон и долината Тежу, оповестиха португалските здравни управляващи.

Нито един от осемте хипотетични случая в Испания към момента не е доказан, се споделя в изказване на испанското здравно министерство.

Маймунската шарка е рядка вирусна зараза, записана за първи път в Демократична република Конго през 70-те години на предишния век. Броят на случаите в Западна Африка се е нараснал през последното десетилетие. Симптомите включват тресчица, главоболие и кожни обриви, които стартират от лицето и се популяризират по останалата част на тялото.

Според испанските здравни управляващи инфекцията не е изключително заразна за хората и множеството инфектирани хора се възвръщат в границите на няколко седмици, макар че са докладвани и тежки случаи. В четири от случаите, открити във Англия, инфектираните се самоопределят като хомосексуални, бисексуални или други мъже, които вършат секс с мъже, заяви Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, като добави и доказателства, че е допустимо да предаване в общността.

Британската организация прикани мъжете, които са хомосексуални и бисексуални, да са наясно с всевъзможни необикновени обриви или лезии и неотложно да се свържат със работа за полово здраве. Испанското здравно министерство и здравната работа на Португалия DGS към този момент не дават детайлности за половата ориентировка на пациентите с маймунска шарка или за хипотетичните случаи. И двете страни са популяризирали информация до здравните експерти, с цел да могат да разпознават наранени от инфекцията, в случай че се явят при тях.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР