Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават

...
Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават
Коментари Харесай

Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и перспектива за младите хора

Португалските вложения в Пловдив основават стотици работни места и дават опция на младежите за развиване и спомагателна подготовка. Това сподели президентът Румен Радев при откриването на португалски капиталов план - нова индустриална мощ в цех за стъкло в Пловдив.

В края на януари 2017 година българското сдружение "Дружба стъкларски фабрики " смени крайния си притежател, откакто португалската BA Vidro (BA Glass) закупи съвсем целия бизнес със стъклени бутилки и буркани на гръцката Yioula.

Инвеститорът оповести желанията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да сътвори собствен районен офис у нас, по време на работна среща на президента Радев с представители на португалския бизнес в границите на формалното му посещаване в Лисабон през януари тази година. Очаква се общият размер на инвестицията да доближи 300 млн. евро през идващите години, като досега са разкрити 700 работни места.

България и Португалия имат общи цели за битка с демографската рецесия, за задържане на младежите в страните, за по-видимо наличие в европейската стопанска система. „ Въпреки че географски сме в двата края на Европейски Съюз, ние сме доста близки в нашия общ блян да се превърнем във водещи страни в тази област “, акцентира президентът. Румен Радев е провел телефонен диалог със своя португалски сътрудник президента Марсело Ребело де Соуза директно преди церемонията. Между България и Португалия би трябвало да се развиват освен политическите връзки във всички аспекти, само че и икономическите връзки и вложенията, изключително в модерни технологии, уточни Румен Радев.

В новата индустриална мощ в Пловдив се внедряват съвременни технологии в сходство с най-високите екологични стандарти, като основна част от вложенията отива за пречиствателни съоръжения. Държавният глава прикани всички вложители в България да следват този позитивен образец и поздрави притежателя на компанията Карлос Морейра да Силва за прогресивния метод, и изпълнените задължения за разширение на индустриалните мощности в България.

"Дружба стъкларски фабрики " АД е водещ производител на стъклен амбалаж и в България, и на Балканския полуостров. Дружеството е записано през декември 2004 година, когато софийското "Стинд " АД се вля в "Дружба " АД - Пловдив. В тези градове са и главните му индустриални звена. Фирмата има потенциал, превишаващ един милиард броя опаковки годишно, и обслужва клиенти допълнително от 20 страни по целия свят. Компанията е втора по величина в бранша след стъкларските фабрики на турската група SiseCam в Търговище, само че е водач при стъкления амбалаж.

"Дружба стъкларски фабрики " е огромен производител на амбалажни стъклени опаковки - бутилки и буркани за консервната, винената и бирената индустрия, а 70% от продукцията му се изнасят в Гърция, Италия и Сърбия. Сред клиентите му са "ИнБев ", "Хайнекен ", "Карлсберг ", "Кока Кола ", "Пепси " Ко. и други. През последните години компанията постоянно влагаше в планове за реорганизация и рационализация на индустриалните линии и понижаване на разноските за природен газ.

Португалската компания BA Vidro създава и продава стъклени бутилки и буркани. Фирмата е учредена през 1912 година и има осем заводи - в Португалия, Испания, Полша и Германия. Покупката в България е част от проектите й за разширение в други страни и нашарване на създаваните произведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР