Португалски волейболист съчетава спорта и лекарската професия, за да помага

...
Португалски волейболист съчетава спорта и лекарската професия, за да помага
Коментари Харесай

Д-р Уго Гаспар - волейболист на Бенфика и лекар на първа линия в битката с коронавируса

Португалски волейболист съчетава спорта и лекарската специалност, с цел да оказва помощ на инфектираните от ковид в родината си. " Никой не очакваше това да ни пристигна до главите ", споделя Уго Гаспар, капитан на отбора на Бенфика (Лисабон), който е и фамилен доктор. Той работи в медицинския център Травеса де Сауде в Сакавем, покрай столицата.

37-годишният диагонал е изиграл над 200 мача за националния тим на Португалия, а предишния сезон, дружно с Бенфика, игра в груповата фаза на Шампионската лига. Поради пандемията всички шампионати бяха прекратени, само че Гаспар не почива - дружно със своите сътрудници лекари той оказва помощ за лекуване на пациентите.
През 2004 година 22-годишният Гаспар попадна в най-силния клуб в Италия - Сисли (Тревизо). Отборът бе управителен от Даниеле Баньоли, а в него имаше цяла плеяда звезди - Алесандро Феи , Густаво Ендрес , Валерио Вермилио , Самуеле Папи и Алберто Чисола. Младият играч печели всички национални трофеи в този състав, след което се завърна в родината си. Макар че на моменти съжалява за това.
„ Влязох в медицински лицей и съумях да изкарам единствено една година. Тренировките бяха значими за мен - желаех да стана състезател, който ще има добра работа след кариерата. Сега скърбя, че се върнах в колежа през 2005 година Защо ли? Защото бях в извънреден екип, развъртян. Беше време, когато не можех да привикна - и да изучавам, и да играя. Можете да се откажа от образованието и да го възобновя след няколко години “, споделя Гаспар в скорошно изявление за Przeglad Sportowy.


Уго не напуща Португалия повече и от 2011 година е неизменима част от Бенфика. Той е капитан на тима и легенда на клуба. Освен това заради своята здравна процедура Гаспар от време на време пропуща тренировки.

Волейболистът работи като доктор 50 часа седмично, съчетавайки това с кариерата в спорта. Играе за националния тим на Португалия на европейските и международните шампионати, както и в Световната лига. Той влезе в разширения състав за Лигата на нациите през 2019, само че не изиграва нито един мач. На клубно равнище поддържа темпото, с помощта на самостоятелните тренировки. 37-годишният Уго споделя, че няма да завърши с кариерата си, тъй като волейболът към момента му доставя наслаждение.


Сега той е изцяло фокусиран върху другата си специалност. Особено в обстановка като днешната - лечебните заведения са пренаселени с пациенти, тъй че инфектираните с ковид се настаняват в частния медицински център, където работи доктор Гаспар. В самото начало на пандемията двама негови сътрудници също се разболяват, тъй че 201-сантиметровият състезател на Бенфика трябвало да бъде под карантина.

„ Преместих се в различен апартамент и стоях две седмици в него в цялостна изолираност. След това се върнах на работа, само че още не мога да се прибера при фамилията си. Имам дребни деца: едното е на три години, другото - на седем. Съпругата ми и аз взехме решение, че няма да ги застрашаваме, тъй като работя със инфектирани. Правя всичко допустимо да оказа помощ на тези хора. Епидемията би трябвало да бъде овладяна, в противоположен случай жертвите могат да бъдат доста повече. В контакт съм с тези, които са в приемливо положение. Хората, които могат да умрат когато и да е, са в интензивното поделение ", изяснява Гаспар. Той възнамерява да прекара още три до четири седмици надалеч от околните си.
В Португалия са регистрирани над 10 000 случая на ковид. 266 души починаха, 75 са се възстановили. Уго не е оптимист, защото коронавирусът доближи до страната 10 дни по-късно, в сравнение с в Италия или Испания, тъй че пикът към момента не е преодолян. Той счита, че в идващите дни евентуално ще е по-лошо, изключително тъй като в страната има доста възрастни хора.
" Сега имаме потребност един от различен и би трябвало да действаме отговорно пред тази опасност. Трябва да защитим тези, които са ни скъпи и близки. Преди непрекъснато мрънкахме, че имаме малко време за нещата, които обичаме. Сега можем да си стоим у дома с децата с часове и да се любуваме на всяка минута. Това е най-хубавият метод да победим епидемията. Сигурен съм, че скоро ще отпразнуваме успеха си в епидемията ", споделя Гаспар в изказване за формалния уеб страница на Бенфика.

В спортната кариера на Уго има доста триумфи на равнище народен тим и на клубно равнище, а в този момент, пред него и сътрудниците му, и останалите поданици на Португалия следва може би най-важната победа в живота.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР