Португалски банкер, който според прокуратурата в Ангола е замесен в

...
Португалски банкер, който според прокуратурата в Ангола е замесен в
Коментари Харесай

Банкер, споменат в делото срещу най-богатата африканка, намерен мъртъв

Португалски банкер, който съгласно прокуратурата в Ангола е забъркан в далаверите за милиони на най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш, е открит мъртъв в Лисабон. ( Цялата история в детайли е проследена в новия брой на в. Банкеръ " под заглавие " "Луандалийкс " или по какъв начин най-богатата африканка измами Ангола ")

Тялото на шефа на португалската банка Eurobic - Нуну Рибейру да Куня - е намерено в гаража на дома му в сряда (22 януари) вечерта. Според португалската полиция „ всичко приказва, че става дума за самоубийство “.

Рибейру да Куня бе един от четиримата португалски жители, чието име бе оповестено при повдигането на обвиняване в пране на пари против Изабел душ Сантуш. Според обвиняването тя нелегално е присвоявала държавни средства посредством анголската държавна петролна компания „ Сонангол “, чийто ръб председателствала в интервала 2016-2017 година.

Да Куня е бил шеф „ Частно банкиране “ в Eurobic - частната португалска кредитна институция, в която Душ Сантуш е най-големия акционер и държи 42.5% от акциите. Банката обслужвала сметки на „ Сонангол “.

Любопитна детайлност е, че при започване на годината португалските медии разпространиха информация, че на 7 януари Рибейру да Куня направил опит да се самоубие - той бил открит във вилата си в южната част на Португалия в безпомощно положение, с рани по китките и корема. Пред разпитващите го служители на реда споделил, че е в меланхолия.

За първи път неговата Eurobic влиза в полезрението на португалските проверяващи органи поради съмнителни покупко-продажби с офшорки през 2015 година.

На 22 януари, четири дни след публикуването на изтеклите документи към аферите на Изабел душ Сантуш, от Eurobic оповестиха, че тя продава своя дял. Продажбата „ към този момент е почнала и има декларирани ползи, което подсигурява приключването на договорката в напълно скоро време “, гласи формалното известие на банката. Междувременно от Португалската комисия за финансов контрол оповестиха, че са изискали документи за инспекция и на други две компании, свързани с Изабел душ Сантуш - петролната компания „ Галп “ и телекомуникационния оператор „ Нос “.

Припомняме, че преди дни Международният консорциум на проверяващите публицисти разкри механизмите, по които Изабел душ Сантуш е натрупвала благосъстоянието си в размер на 2 милиарда $. Според изтекли 715 000 документа, следвайки идентични схеми, тя употребила позицията си в „ Сонангол “, с цел да отклони стотици милиони долари държавни средства.

Изтеклите документи - имейли, контракти, одити и сметки, са получени през предпазена платформа за подаване на сигнали за нарушавания и корупция в Африка, след което са споделени с проверяващите публицисти. Душ Сантуш е назначена в ръководството на „ Сонангол “ по време на ръководството на татко си Жозе Едуарду душ Сантуш, който ръководи Ангола в продължение на 38 години и се отдръпна през 2017 година. Следващият президент - Жоао Лоренцо - бе посочен от бащата Жозе Едуарду душ Сантуш, само че все пак, скоро откакто встъпи в служба, в профил от високи постове всички родственици на благодетеля си и замрази активите на щерка му и брачна половинка й - колекционерът на картини –Синдика Доколо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР