Португалската джаз певицата Мария Жоао, бас китаристката от Малайзия Линда

...
Португалската джаз певицата Мария Жоао, бас китаристката от Малайзия Линда
Коментари Харесай

Мария Жоао и Джон Скофийлд ще са гости на "Пловдив джаз фест" 2019

Португалската джаз певицата Мария Жоао, бас китаристката от Малайзия Линда Мей Хан О, американският композитор и китарист Кърт Розенуинкъл, отличеният с " Грами " китарист Джон Скофийлд и блус пианистът Джон Клиъри ще бъдат посетители на тазгодишното издание на " Пловдив джаз фест ", оповестиха уредниците му.

И тази година събитието, което ще продължи сред 31 октомври и 2 ноември, включва 6 концерта, събрани този път в три дни. Паралелната стратегия включва и клубни концерти, джем сешъни, галерия, литература и юношески конкурс, както и подфестивала " Джазтроника ".

Началото на фестивала на 31 октомври ще слагат джаз певица Мария Жоао и басистката Линда Мей Хан О.

Родената в Лисабон Мария Жоао ще открие събитието дружно с нейния дълготраен музикален сътрудник – пианиста Марио Лажиня.

Леко театрална, Мария Жоао добива необятна популярност със своите впечатляващи вокални благоприятни условия, посредством които постоянно вплита фолклор, авангард и електронна музика. Освен своите 23 албума, е работила и с музиканти като Аки Такасе, Боби Макферин, Дейвид Линкс, Жилберто Жил, Дино Салуци и доста други.

Вторият концерт от същата вечер ще бъде на родената в Малайзия, израстнала в Австралия и подвизаваща се в Ню Йорк бас китаристка, контрабасистка и композиторка - Линда Мей Хан О , която през последните 10 години се утвърждава като един от най-познатите и търсени басисти на своето потомство и идва в Пловдив със своя квартет. Иначе сега тя е част от квартета на Пат Матини, а преди този момент свири в групите на Дейв Дъглас и Джо Ловано. Носителкае на голям брой музикални награди и има четири издадени албума, последният от които излиза в средата на тази година.

 Кърт Розенуинкъл
© Пловдив Джаз Фест

Кърт Розенуинкъл

Във втората вечер на фестивала публиката ще може да слуша американския китарист и композитор Кърт Розенуинкъл , който има 11 издадени албума и голям брой взаимни осъществявания със звезди като Ерик Клептън, Гари Бъртън, Джо Хендерсън и Брад Мелдау.

Веднага след него на сцената ще се качат носителите на " Грами " китаристът Джон Скофийлд и блус артистът и пианист Джон Клиъри . Двамата стартират да свирят дружно през 2008 година, а през 2015 година стартират и първите им взаимни концерти като дует.

 Джон Скофийлд и Джон Клиъри
© Пловдив Джаз Фест

Джон Скофийлд и Джон Клиъри

Участието им в Пловдив тази година е част от турне в Европа и Съединени американски щати с стеснен брой дати. В него те съчетават музиката на Ню Орлиънс, темп енд блус и джаз.

Заключителната вечер на фестивала ще е е отдадена напълно на българския джаз и е замислена като самобитен реверанс към пианиста и композитор Румен Тасков-Рупето. Сред участниците в нея ще са пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев и виолистът Валентин Геров.

Официалната стратегия ще закрие контрабасист Петър Славов младши, работил през годините с музиканти като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Алфредо Родригез, Чучо Валдес. От 2006 година джаз музикантът и композитор живее и работи в Ню Йорк и в Пловдив ще показа своя първи независим албум.

Билетите за събитието са към този момент в продажба в мрежата на " Ивентим ". Пропускът за целия фестивал е на цена 120 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР