Португалия може да се превърне в поредната държава, която ефективно

...
Португалия може да се превърне в поредната държава, която ефективно
Коментари Харесай

Португалия също забранява китайското оборудване в своите 5G мрежи

Португалия може да се трансформира в следващата страна, която дейно не разрешава на Huawei и други китайски компании да вземат участие в построяването на 5G мрежите ѝ. Както оповестява Bloomberg, държавното управление на страната е предложило да се забрани на локалните оператори да се доставят с 5G съоръжение от снабдители, основани отвън Европейския съюз, или от страни, които не са част от Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) или Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).    В изказване на Висшия съвет за киберсигурност на Португалия от четвъртък се споделя, че доставчиците отвън тези юрисдикции съставляват " висок риск " за сигурността на безжичните мрежи на страната. В документа не се загатва съответно Huawei, само че защото Китай не е член на НАТО, Организацията за икономическо сътрудничество и раз или Европейски Съюз, компанията, дружно с други китайски снабдители като ZTE, на процедура ще бъде изключена от присъединяване в построяването на португалските мрежи от ново потомство, в случай че кабинетът утвърди рекомендацията на Съвета по киберсигурността.   

" Huawei не е осведомен авансово с този въпрос и не е бил съветван по него ", разяснява представител на компанията пред Financial Times. " През последните две десетилетия Huawei работи с португалски оператори за създаване на безжични мрежи и даване на качествени услуги, които свързват милиони хора. Ние ще продължим да съблюдаваме всички използвани закони и разпореждания и да обслужваме португалските клиенти и сътрудници, които разчитат на нашите артикули и услуги. "  
Забраната на китайските компании да вземат участие в нейните 5G мрежи би била внезапен поврат в позицията на Португалия, която от години се радва на близки връзки с източноазиатската суперсила. Financial Times отбелязва, че през последните години Португалия е един от най-големите бенефициенти на китайски вложения на глава от популацията. Дори Altice Portugal, най-големият оператор на безжични мрежи в страната, подписа през 2018 година съглашение за потребление на съоръжение на Huawei за част от своето 5G внедряване.     Ако Португалия одобри рестриктивните ограничения, тя ще се причисли към Канада и няколко други европейски страни, в това число Дания, Швеция, Естония, Латвия и Литва, които неотдавна не разрешиха на китайския снабдител да взе участие в техните 5G мрежи.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР