“Портрет на мрачните дни на един народ.” Така големият албански

...
“Портрет на мрачните дни на един народ.” Така големият албански
Коментари Харесай

Галерия Synthesis представя Албания на прага на промяната

“Портрет на мрачните дни на един народ.” Така огромният албански публицист Исмаил Кадаре разказва “АЛБАНИЯ на прага на смяната (1990-1991)” на фотографа Джон Демос, един от първите, които снимат страната по време на рухването на тоталитарния модел на ръководство.
Изложбата и едноименният албум се концентрират върху сериозната точка, отбелязала колапса на политическия режим и съпъстващата го обществена смяна в интервала 1990 – 1991г.
Фотографиите предават драмата на прехода във всичките й многопосочни лица. Кадри, отбелязващи най-значимите събития в превратния политически климат, се редуват с улични подиуми и художествени облици на чисто човешките моменти от всекидневието в цялата им полярност - от прекарването на новооткритата независимост до дълбочината на персоналната покруса.
Силата на този репортаж е в увереността, която дава на феновете, че те са очевидци на действителните събития, в разбирането на възприятията и мислите на хората, които претърпяват този развой, в чувството за едвам доловимите нюанси, събрани в една същинска палитра от моменти – миниатюри, изграждащи картината на едно обществено и персонално прераждане.

Подобно на “Сенки на мълчанието”, най-известният му план, сниман през 80-те години на предишния век, Джон Демос употребява образните благоприятни условия на фотографията за прекрачване на границата на конкретиката на изображението в основаването на универсална митологема - облици на прага на смяната.
Изложбата “АЛБАНИЯ на прага на смяната (1990-1991) ” е показана за първи път през 2008г. на фестивала Rencontres Internationales de la Photographie d`Arles, а в този момент за първи път ще бъде показана и пред българската аудитория – от 11 октомври до 11 ноември в Галерия за снимка SYNTHESIS.
Джон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, създател на Photographic Center of Athens и фотографската организация Apeiron Photos, която е представител на организации от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.
Роден е в Солун през 1944 година Завършва история на изкуството и живопис в University of Chicago. През 1968 година се завръща в Гърция, където преподава изобразително изкуство, снимка и философия.
През 1976г. разгласява първата си монография” The Greece that is passing.” Тя е последвана от многочислени албуми, книги и изявления. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали и фотографски центрове в целия свят, измежду които Rencontres Internationales de la Photographie d`Arles, Primavera Fotografica в Барселона, The Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.
През 1995г. основава Photographic Center of Scopelos, където работи като живописен шеф до 1999 година Той е куратор на някои от най-значимите изложения в Гърция.
Фотографиите му са част от сбирките на най-големите музеи и фотографски галерии – измежду които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, The Photographer’s Gallery в Лондон, Център за съвременно изкуство Gulbenkian в Лисабон, Metropolitan Museum of Photography в Токио, както и в многочислени частни сбирки.
Един от най-известните му планове – “Сенки на мълчанието” беше показана в Галерия за снимка SYNTHESIS през 2014г.
Изложбата ще бъде открита на 11 октомври 2018г. (четвъртък) от 19:00ч. в изложба SYNTHESIS в наличието на създателя.
Среща с Джон Демос - 12 октомври ( петък) от 19.00 в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт център, бул.”Васил Левски” 5 7
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР