Портрет на Иван Тутев от Дечко Узунов Софийската градска художествена

...
Портрет на Иван Тутев от Дечко Узунов Софийската градска художествена
Коментари Харесай

Отбелязваме 120 години от рождението на Дечко

„ Портрет на Иван Тутев ” от Дечко Узунов

Софийската градска художествена изложба показва от 17 декември последната си галерия за 2019-а, която е отдадена на 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов. Разказът ни връща в първите месеци на 1927-а, когато на улица „ Търговска “ №2 е основано ново художествено пространство по концепция на огромния Никола Танев.  Творецът е въодушевен в края на 1926-а, когато демонстрира своя експозиция в Букурещ. Художникът остава мощно впечатлен от средата и изискванията, които са му предоставени там и взема решение, че може да се сътвори нещо сходно и у нас. Приобщава към арт акцията околните си другари Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Те се сплотяват и още през февруари на 1927-а откриват първата си обща галерия в „ Галерия на 6-те ”. В новото художествено пространство в столицата се осъществят планове в региона на изящното и приложното изкуство.  В първото събитие с фокус върху графиката се включват Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и други. Под солови изяви се подписват Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки забавните планове в „ Галерия на 6-те ”, тя просъществува  като арт център единствено няколко години.

        В изложбата „ Галерия на 6-те “  е изработен опит за самобитен къс роман за основаването на новото пространство и по какъв начин се е случило това - през спомените на Никола Танев и публикации от периодически щемпел.



„ Карловски двор ” от Никола Танев

А подбраният живописен материал включва произведения на шестимата създатели от първата половина на ХХ век. Сред определените творби са  „ Портрет на Виолета Йонова ” на Денев, „ Падналия приятел ” на Лазаров, „ На чешмата ” на Пенков, „ Пейзаж ” на Скитник, „ Карловски двор ” на Танев и не на последно място „ Портрет на Иван Тутев ” на Узунов. В експозицията са включени творби от сбирки в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен, СГХГ, СБХ и частни сбирки, прецизират от екипа - Аделина Филева, Рамона Димова, Момчил Златаров.



„ Портрет на Виолета Йонова ” от Борис Денев
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР