Портрет на гола жена, нарисуван с въглен, може би е

...
Портрет на гола жена, нарисуван с въглен, може би е
Коментари Харесай

Показаха скица на голата Мона Лиза

Портрет на гола жена, нарисуван с въглен, може би е първичната схема на „ Мона Лиза”, разкри френски специалист по изобразително изкуство.

Рисунката е наречена Мона Вана и е част от сбирката на Замъка „ Шантили”, намиращ се на към петдесет километра от Париж.

Произведението извънредно доста припомня на „ Мона Лиза” поради лицето и тялото на нарисуваната жена.

До този миг рисунката е приписвана на студиото на Леонардо Да Вични, а нови проучвания в Лувъра, където е изложена „ Джукондата”, са посочили, че самият той може би е работил и по двете картини.

„ Това не е неясно копие. Това е нещо, по което е работено редом с Мона Лиза”, счита кураторът Матьо Делдик.

Експертите на Лувъра са на мнение, че голата схема сигурно най-малко отчасти е на Леонардо.



Да Винчи, един от огромните създатели на италианския Ренесанс, рисува именития портрет на Лиза Джерардини, жена на флорентинския търгове Франческо Дел Джокондо, в края на живота си.

Картината е едно от най-разпознаваемите и високо оценени творби на изкуството в международен мащаб.

Същевременно скицата с въглен на гола жена „ съвсем несъмнено е предварителната работа” преди рисуването на масления портрет на Мона Лиза, акцентира Делдик.

Сред доказателствата са физическите прилики сред нарисуваните дами, идентичната величина на двата портрета и дребните дупчици по краищата на скицата, които може би демонстрират, че е била закачена за платно, на което е прекопирана.

Бруно Мотен, реакционер в Лувъра, удостовери, че рисунката на гола жена датира от началото на 16-ти век и е с „ доста високо качество”.

Той обаче акцентира, че сенките към главата на Мона Вана са рисувани с дясна ръка, до момента в който за Леонардо е известно, че е бил левичар.

„ Трябва да сме търпеливи. Работата ще отнеме известно време. Рисунката е сложна за работа, тъй като е изключително деликатна”, добавя консерваторът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР