“Портрет на един артист (басейн с две фигури) направи Дейвид

...
“Портрет на един артист (басейн с две фигури) направи Дейвид
Коментари Харесай

5-те най-скъпи картини за 2018 година

“Портрет на един актьор (басейн с две фигури) ” направи Дейвид Хокни най-скъпия жив художник в света

Голото момиче с кошница на Пабло Пикасо бе купена за 115 млн. $
 Chop Suey на Едуард Хопър се продаде за $91 875 000.  Картина на Пабло Пикасо с голото момиче, държащо кошница с цветя се продаде за 115 млн. $.  “Портрет на един актьор (басейн с две фигури) ”, от 1972 година, бе продадена на търг в Ню Йорк за 90,3 милиона $.  Супрематистка комбинация ” бе продадена за 85,8 милиона $ - рекордна сума за творба на Малевич
Безобразно богатите хора обичат да дават луди пари за творби на изкуството. Имаме поради такива от порядъка на 157 159 000 милиона $. Точно такава бе най-високата сума за картина, продадена на търг през 2018 година.

Става дума за шедьовър от италианския художник Амедео Модилиани, който в действителност е и четвъртата най-скъпа творба, продавана на търг. Собственик на “Голата лежаща ” бе ирландският милиардер Джон Магниър, който се занимава с развъждане на породисти коне. Той я е купил през 2003 година на търг на Christie’s за 26,9 млн. $. Името на купувача не беше разкрито.

В началото на 20-и век Модилиани постоянно скандализирал обществото със своите картини на голи дами. Нарисуваната през 1917 година “Голата лежаща ” даже в миналото е била неразрешена в Париж и определяна като неприлична. Полегнали голи портрети на Модилиани рядко се продават на търг, тъй че още първоначално аукционната къща дава голяма предварителна оценка – 150 млн. $ – най-високата стойност, която в миналото е била присъждана на произведение в историята на търга.

Картина на Пабло Пикасо с голото момиче, държащо кошница с цветя е втората най-скъпо продадена картина през годината – 115 млн. $. Тя е част от сбирката с повече от 1500 продукта на Пеги и Дейвид Рокфелер. Синът Дейвид Рокфелер-младши провежда аукциона след гибелта на татко си, който умря предходната година на 101 години. Произведението, основано през 1905 година по време на розовия интервал на художника, в миналото е принадлежало на Гертруд Щайн, американската писателка и колекционер. Тя е била другарка с Пикасо и други художници от Париж при започване на 20-ти век. Брат й Лео купува картината за $30 през 1905 година, съгласно аукционната къща Кристис.

На 13 ноември продажбата на сбирката “Барни А. Ебсуърт ” в известната аукционна къща на Christie’s в Ню Йорк събра $317 801 250, като по този метод се трансформира в най-ценния търг на изкуство, който в миналото е записван в блокчейн. В нощта, в която се разрушиха няколко върха за продажба на американски творби на изкуството, Chop Suey на Едуард Хопър се продаде за $91 875 000. Иконичната творба на американския занаятчия се оценяваше на 70 милиона $, въпреки че някои смятаха, че жаждата за неотложно разпознаваемата картина може да докара наддаването до над 100 милиона $.
Дейвид Хокни е най-скъпият жив художник в света от средата на ноември когато най-емблематичната му картина “Портрет на един актьор (басейн с две фигури) ”, от 1972 година, бе продадена на търг в Ню Йорк за 90,3 милиона $.

Рекордът на Хокни надминава този на Джеф Коунс през 2013 г. Тогава  негова фигура “Балонено куче ” бе продадена за над 58 млн. $.
По традиция името на купувача остава неназовано. Цената надмина и първичните прогнози на специалистите, съгласно които картината щеше да коства към 80 млн. доалра. Интересно е, че тя бе продадена единствено в рамките на 10 минути, откакто мина цената от 70 млн. $. Тогава съдбата й се реши в борба сред двама претенденти за нея, които наддаваха по телефон.

В топ 5 на най-скъпо продадените картини за годината попада и “Супрематистка комбинация ”, нарисувана през 1916 година от авангардиста Казимир Малевич (1879 – 1935), която бе продадена за 85,8 милиона $ на търг в Ню Йорк, Картината демонстрира няколко цветни геометрични детайла, замразени в придвижване. Според специалистите на аукционната къща картината е “наистина революционна работа на нереалното изкуство ” и “въплъщение на това, което Малевич назовава “супрематистката ” визия за света. ”
За множеството фенове на изкуството името на Казимир Малевич вечно е обвързвано с “Черния квадрат ” – картината му от 1913 година.

Творбата на да Винчи бе продадена за $450 млн.


„ Спасителят на света “ – рекордьор за всички времена

Предишният й притежател я е взел за $179 млн.

 “Алжирски дами ” на Пикасо няколко години държеше върха за най-скъпа картина, продадена на търг.  Платното “Спасителят на света ” дълго време бе считано за изгубено.
“Спасителят на света ”, за която се счита, че може да е дело на Леонардо да Винчи, беше продадена за 450 млн. $ през ноември 2017 година. Това сложи нов връх за най-скъпа картина в света, надминавайки доста предходната най-скъпа творба – “Алжирски дами ” на Пабло Пикасо, която доближи 179 млн. $ през 2015 година.

Досегашният притежател на “Спасителят на света ” бе съветският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я купи през 2013 година за 127,5 милиона щатски $.

Платното “Спасителят на света ” дълго време бе считано за изгубено. След 1763 година следите на картината се губят, до момента в който тя не е открита през 1900 година, мощно уредена, в частна сбирка. Картината била продадена още веднъж през 1958 година и по-късно била купена в неприятно положение от консорциум на търговци на творби на изкуството, които платили за нея по-малко от 10 000 $ през 2005 година. Те възстановили творбата и удостоверили достоверността й като произведение на Леонардо да Винчи.

На нея е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, показва специалист по творчеството на Да Винчи.
 Неизвестен купи “Сочещият човек ” в средата на 2015 година. Неизвестен купи “Сочещият човек ” в средата на 2015 година.
Джакомети доближи цена 141 милиона $

„ Сочещият човек “ държи първото място за статуя

Авторът я оцветява ръчно

“Сочещият човек ” на швейцарския ваятел Алберто Джакомети е най-скъпата статуя в свата, продавана в миналото на търг. Произведението беше част от аукциона на Christie’s наименуван “Напред в предишното ”. В средата на 2015 година незнаен покупател се снабди със 180-сантиметровата скулптура, основана през 1947 година от Джакомети за рекордните 141,285 милиона $. Предварителните оценки на експертите предвиждаха цена от 130 милиона $.

Скулптурата “Сочещият човек ” се счита за неповторима, тъй като майсторът я оцветява ръчно. При предходни търгове най-скъпо беше оценена скулптурата на Джакомети “Крачещият човек I ”. През 2010 година, също на търг на Christie’s, статуята беше продадена за 104 милиона $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР