Портрет на Адолф Дебарол от прочутия пионер на фотографията Надар.Издателска

...
Портрет на Адолф Дебарол от прочутия пионер на фотографията Надар.Издателска
Коментари Харесай

Убиец се разпознава по линията на сърцето

 Портрет на Адолф Дебарол от фамозния пионер на фотографията Надар. Портрет на Адолф Дебарол от фамозния пионер на фотографията Надар.
Издателска компания „ Маркет пул ” е подготвила за щемпел творбата „ Тайните на ръката ” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1859 година и се счита за типичен труд по хиромантия.

Дебарол е определян като създател на научния и изчерпателен метод към хиромантията, а „ Тайните на ръката ” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички международни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е освен в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на международни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, само че и за това, че за първи път е приложил към своите на практика калкулации солидна теоретична база.

В неговия труд хиромантията е неразривно обвързвана с антични херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а посредством тях и с френология и физиогномика.

 Корица на истинското издание на книгата на Адолф Дебарол, 1859 година Корица на истинското издание на книгата на Адолф Дебарол, 1859 година
По този метод „ Тайните на ръката ” освен пояснява рисунките от линиите на ръката на човек, само че и открехват вратата към незабележим астрален свят, който освен се допира до действителния свят, само че безусловно го пронизва.

Книгата на Дебарол е оказала въздействие върху цялата доктрина и процедура на международния окултизъм, водейки към синтез на антични и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е прочут и като художник. Той самичък илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо знание на своето време.

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 година в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „ Скоропечатницата на Петър А. Славков ”.

Подготвеното за щемпел издание от „ Маркет пул ” е тъкмо копие на изданието на братя Славкови, като само е осъвременен правописът.

„ Труд ” разгласява в няколко следващи съботни броя фрагменти от книгата „ Тайните на ръката – За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, пристрастеностите и бъдещето на человека. ”


Ако сърдечната линия от началото обгръща показателния пръст, като халка и края на тази халка се намира във вътрешната страна на пръста, значи: нюх към тайните науки. Хиромантията назовава тази халка „ Соломонов пръстен “.


Скъсана и пречупена сърдечна линия или други сходни знаци на същата линия значат неприятни съдбоносни признаци единствено тогава, когато са и на двете ръце


Винаги на ръката се е гледало като на знак на силата и могъществото.

 22-palm-reading Вергилий с думата manus (ръка) е определял въоръжена армия. На гръцки думата „ ръка “ произлиза от думата за подчинявам и покорявам. Човекът е дребен свят и върху ръката му се отразява цялата му същина. Ръката е възприемник на звездния ток, който възпроизвежда върху дланта знаците на звездите или планетите. Разбира се, че не всички небесни тела се отразяват на ръката, а единствено тези, които са или доста обилни по размера си, или са по-близо до земята. Такива са: Юпитер, Сатурн, Аполон, Меркурий, Марс, Луна и Венера.

Всеки пръст се дели на три области, затова и дланта би трябвало да се дели. Пръстите са прикрепени към нея като канали, вливащи звездният ток.

При корена на всеки пръст от вътрешна страна се намира по една височина (издигнатина, могилка), всяка издигнатина подхожда на планетата, от която получава положително или зло въздействие. Значението зависи от развиването на издигнатината и до каква степен линиите по нея имат щастливо тълкувание. Големия пръст го заобикалят въздействия, които той би трябвало или да победи или да усъвършенства.

Когато издигнатините са право под съответстващите пръсти, гладки и равни тогава значат качествата на тези планети, под въздействието на които се намират. За тези качества аз ще кажа по-долу.

Когато издигнатините са доста изпъкнали – значат: неявяване на какви и да е качества.

Ако на мястото на издигнатините има дълбини (трапчинки) – това потвърждава, че има минус в съответстващите качества. Ако ли пък издигнатините не са на местата си, те заемат качеството на тези издигнатини към които са наклонени.

Линиите, които ще опиша по-долу, уравновесяват смислите на издигнатините. Твърде доста развита издигнатина демонстрира преекспонирани качества, което в действителност е може да се сметне и за минус. Сега ще обясня смисъла на това или това изменение.

Издигнатините


Юпитер
Той е цар на езическите богове, най-голямата и прелестната от известните ни планети. Издигнатина на Юпитер се намира под показателният пръст, този пръст, който заповядва и плаши. Качествата му са: гореща религиозна религия, благородна горделивост, почести, веселби, обич към природата, благополучен брак и любовна взаимозависимост. Ако издигнатината е прекомерно развита, значи: поверие, пустославие, блян към господстване и предпочитание да се изпъкне.

Ако напълно няма издигнатина, значи: мързел, нарцисизъм, липса на религия, неявяване на персонални достолепия.

Сатурн
Тази издигнатина се намира под третия пръст, т.е. междинния пръст. Сатурн е скръбен, той е изпъден цар от небето. Сатурн е обреченост, предназначение. Неговите качества, когато е добре развъртян са: нерешителност, разум, триумф във всичко. Но може и да е извънредно злощастие, зависи какво ще покажат линиите. Ако е прекомерно развита издигнатината, значи: сурова религия, мрачност, печалност, саможивството, аскетство. Понякога значи податливост към самоубийствоm,. Ако ли няма издигнатина, значи: злощастие или незначително битие.

Аполон или Слънце
Тая издигнатина се намира под четвъртия пръст под този пръст, на който носим венчалните пръстени. Аполон е прелестен, доблестен, той е господ на изкуствата. Качествата му са: любов към изкуствата (литературата, поезията, музиката и живопис), триумф, популярност, талантливост, блян към всичко, което свети и кара да свети. Дава вяра, религия, хубост, прелест, набожност и благосъстояние.

Ако е прекомерно развъртян значи: скъперничество, пустославие, любознание, лековерие, приказливост.

Ако няма никаква издигнатина, значи: безхаберие и ще води монотонен живот, като ден без слънце.

Меркурий
Издигнатината на Меркурий се намира под дребния пръст. Меркурий е прелестен, елегантен дипломат на боговете. Змиите на жезъла му значат огромен вълшебен мотор. Меркурий е Хермес. Качествата му са: любов към науките, умствена работа, увлекателно сладкодумство, експедитивност в работата и мислите, пъргавина, дарба към тайните науки, алхимията и всичко, което възвишава човечеството. Меркурий също по този начин е и господ на крадците и в случай че издигнатината и прекомерно развита, то значи: податливост към кражба, ловкост, непочтеност и тщеславно незнание.

Липса на издигнатина значи: уязвимост в учението и некадърност за развиване на търговия.

Марс
Марс е господ на войната. Качествата му са: смелост, успокоение, самообладание, хладнокръвие, горделивост, лоялност, увереност, съпротивителна мощ, храброст в нужните минути. Даже прекомерното развиване на тази издигнатина са удобни. Но прекомерното развиване на Марсовата котловина дава сигнал за зли съдбоносни линии и значи: яд, неправда, принуждение, свирепост, скандал, жадност за кръв, робия, огорчение и пренебрежение.

Ако вдигнатината я няма, значи: измама, плашливост и неявяване на самообладание.

Луна
Луната е скромната Диана със сребърния си лък. В хиромантията Луната значи море и качествата й са: въображение, тиха тъга, прочувственост, любов към загадъчност, усамотение, тишина, мечтателност, естетика, благозвучност.

Ако издигнатината е прекомерно изразена значи: каприз, изопачено въображение, непрекъснато неспокойствие. Има линии, които усилват действието и тогава значи: неоснователно обезсърчение, постоянно неодобрение, невероятна пъргавина, поверие, горест, фанатизъм, нервност, заблуждения и мигрена. Ако няма никаква издигнатина, значи: празноглавие, само че и дарба да се написа лирика.

Венера
Тази издигнатина се образува при основата на огромния пръст и си граничи с огромната линия, т.е. с линията на живота. Затова (Венера) любовта основава живота.

Венера е богинята и майка на любовта. Качествата й са: красота, прелест, любов към лукса, рационализиране в танца, вежливост, предпочитание да се харесва, нужда да люби, такт в връзките, състрадание, деликатност и обич към чувствените удоволствия. Ако тази издигнатина е сплесната, то ще липсват тези качества. За да се дефинират пороците на тази сплесната издигнатина, би трябвало другите признаци да са изразени. Ако издигнатината е прекомерна, значи: безочливост, разхайтеност, дебелоочие, кокетство, надменност, лековерие, своенравие, мързел и разврат. Ако няма издигнатина значи: безчувственост, нарцисизъм, незадоволителна сила, само че деликатност в работата и в изкуствата.

Линиите


Сърдечната линия би трябвало да бъде ясна дори червеникава, да се захваща от външната сгънка на дланта и да отива към юпитеровата издигнатина. Тогава тя значи: положително сърце, мощна и щастлива обвързаност. По размера на дължината й може да се съди за слабостите или силата на привързаността.

Ако тя е къса и доближава единствено до отвесната линия, значи: чувствена обич, което е по-скоро полова, в сравнение с сърдечна. Такъв човек може да се привързва. Колкото повече линията обгръща юпитеровата издигнатина, толкоз повече той ще обича от сърце. Любовта му ще бъде по-чиста и благородна.

Често пъти се случва сърдечната линия да пресича цялата ръка, като стартира отгоре на ръката, минава под юпитеровата издигнатина и свършва зад Меркурий, в сгънката на ръката. Това е симптом на непотребна деликатност, а затова и безпорядъчни усеща. Хора с такава сърдечна линия, ще би трябвало да чакат огромни – и неизбежни премеждия. Излишната обич постоянно носи със себе си и тираничната обич, т.е. ревнивост, а ревността кара да страда и този, който обича и оня, който обичат.

В хиромантията изключително значимо и огромно значение има сърдечната линия. Ако тя е доста ясна, предсказва и дефинира убийците. При убийците тя бива изключително дълбока и дълга, в сравнение с у другите хора. Най-добре линията е маркирана при отцеубийците. При тях е избраздена като дълбока вадичка, напълно права, пресичаща цялата ръка. При такива хора тя е с кървясъл цвят.

Когато сърдечната линия е доста дълбока и дълга, само че тънка, значи: сляпа деликатност. При необятна вадичка – повод към извънредно закононарушение. При убийците четвъртоъгълника постоянно е стеснен.

Трапчинките (длъбинките) на сърдечната линия значат сърдечни огорчения. Ако длъбинките са ясно изразени, значи: майчино страдалчество. Ако на линията има сини капчици, значи: мощно пердашене на сърцето.

Ако сърдечната линия е бледа и необятна, значи: леден разврат, безчовечност, негоден човек. Бледността значи: изтощение и мързел, а широчината значи: доста трудности по пътя.

Ако сърдечната линия от началото обгръща показателния пръст, като халка и края на тази халка се намира във вътрешната страна на пръста, значи: нюх към тайните науки. Хиромантията назовава тази халка „ Соломонов пръстен “.

Ако сърдечната линия сред огромния и показателния пръст се слива с основната и животната линия, това е симптом за насилствена гибел. Ако пък линиите се сливат еднообразно и на двете ръце, то значи: безпомощен и необмислен човек, който като че ли с вързани очи отива към пропастта.

Ако сърдечната линия по цялата си дължина е наклонена към основната линия, значи: неприятни пристрастености. Ако освен това има зли последствени линии, значи: сърце, което се управлява от главата. Ако под Сатурн двете линии се съединяват значи: злополучен симптом.

Ако има втора сърдечна линия, която неведнъж обгръща огромния пръстен на Венера, това демонстрира мощна нервна сензитивност. Хора с подобен огромен пръстен са изложени на нервно разстройство и потиснатост.

Червени и вдлъбнати точки на сърдечната линия значат: физически и нравствени рани на сърцето.

Ако линията е гола и без разклонения, значи: твърдо сърце.

Ако има клонки по направление към юпитеровата издигнатина и в случай че клончетата са три, значи благосъстояние и почести.

Ако сърдечната линия се намира доста покрай основната линия, значи: двуличие и лъжливост. Ако линията се стопира под сатурновата издигнатина, значи: грубиянщина, а в случай че е пречупена на това място- пай живот.

Ако сърдечната линия се образува внезапно при сатурновата издигнатина и без разклонения, значи: насилствена гибел. Ако се разклонява на това място и едното стръкче отива към Сатурн а другото към основната линия, значи: два метода на чувстване, и двата обаче пагубни. Човекът с такива разклонения постоянно ще бърка.

Следва
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР