Portrait of Leonardo da Vinci by Lattanzio Querena Padova Musei

...
Portrait of Leonardo da Vinci by Lattanzio Querena Padova Musei
Коментари Харесай

Жената от картината ♥ Мона Лиза на Леонардо и загадката на жената ВЕЗНИ

 Portrait of Leonardo da Vinci by Lattanzio Querena Padova Musei Civici Eremitani Museo D'Arte

През 1503 година Леонардо да Винчи стартира да рисува портрета на флорентинска дама, а този персонален план се трансформира в най-обсебващото занятие в творчеството му. Да Винчи работи по картината 10 години и не се отделя от нея до гибелта си. Тя става известна като „ Мона Лиза ” и е най-прочутото произведение в историята на изкуството. Леонардо вярвал, че положителният художник би трябвало да умее да пресъздаде както физическия образ на своя модел, по този начин и неговите мисли и духовно разположение. Това съвършенство реализира той със своята „ Мона Лиза ” или „ мадам Лиза ” и нейната тайнствена усмивка, която към този момент няколко епохи буди любознанието и предизвика безчет разбори и проучвания на учени и експерти. Коя е дамата от картината? Какви секрети крие тя?

„ Мона Лиза ” на Леонардо стартира своя живот пред 1503 година върху дъска от топола. Надали даже самият художник е предполагал, че това парче дърво и масления портрет върху му, ще се трансформира в най-големия шедьовър, който историята познава. Въпреки спорните догатки, доказателства от миланския държавен списък, свързани с дългогодишния асистент на Леонардо – Джан Джакомо ( Салай), сочат че „ Ла Джоконда ” или „ Мона Лиза ” е портрет на Лиза Герадини дел Джокондо – щерка на наедрял земевладелец и трета брачна половинка на търговецът на сребро Франческо.

През 1530 година „ Мона Лиза ” става част от сбирка на френския кралски двор и в началото обитава в банята на крал Франсоа I, който след това размисля и я придвижва в своята спалнята. Когато кралската сбирка е разграбена, а Лувърът разгласен за национален музей, „ Мона Лиза ” е изложена обществено за първи път. Идвайки на власт, Наполеон I прелъстява „ Мона Лиза ” и я окачва в персоналната си спалня в Тюйлери. Сред рухването на Наполеон, шедьовърът на Леонардо се завръща в Лувъра, с цел да преживее своето похищение на 21 август 1911 година и престъпното си завръщане във Флоренция. Безработният италиански бояджия Винченцо Перуджа, с псевдоним „ Леонардо ” прави това грандиозно закононарушение с патриотична цел, с цел да върне творбата на Да Винчи в родината. Поне за малко.

Години по-късно даже Зигмунд Фройд ще напише своя разбор за неразгадаемата усмивка на Мона Лиза и ще я свърже с раздялата на Леонардо с родната му майка и нейната усмивка, която той толкоз обича, само че изгубва вечно. Мона Лиза ни праща във вечността, свързва ни с отминаващото време и безкрайния кръговрат на живота. Тя е отражение на целия голям опит на Да Винчи, светоусещането му за живота, чувствителността и мъдростта му и сътворението, дело на божествения му гений.

 Mona Lisa, La Gioconda, Leonardo da Vinci, c.1503-06 till c.1517

Мона Лиза е най-интригуващата мистерия на света, покоряваща с хубостта и тайната си. Точно по този начин гледат на хората и света дамите Везни. Техните жестове, мимики, усмивка и взор са обхванати от загадъчност и е мъчно да бъдат разгадани. Те могат да наподобяват прекомерно странни за близките и точно с това притеглят тяхното внимание. Най-интересното е, че самите Везни не знаят от кое място са се появили всички тия странности у тях. Един ден те ще схванат всичко и безусловно ще ви го кажат, вероятно, може би… Дотогава може да разчитате на тяхната вселенска мъдрост и да черпите образци и препоръки за мъчно достижимата естетика в живота.

А „ Мона Лиза ” принадлежи на френското държавно управление и населява парижкия Лувър.

Изображения: Playbuzz, Wikipedia

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР