Портокалите могат да намалят с 60 процента риска от макулна

...
Портокалите могат да намалят с 60 процента риска от макулна
Коментари Харесай

Учени: Портокалите са много полезни за очите

Портокалите могат да понижат с 60 % риска от макулна недъгавост, която провокира мощно понижаване на зрението, заяви Дейли експрес.

Според откривателите от Института за медицински проучвания в Уестмийд изгодите от цитрусовия плод за очите са обилни, написа Българска телеграфна агенция. Те са интервюирали повече от 2000 австралийци над 50 години и са открили, че тези, които постоянно ядат портокали, по-рядко развиват съдбовната за очите болест през 15-годишния интервал на проучването. Дори и един портокал седмично обезпечава отбрана, въпреки и не колкото при постоянната консумация на плода.   

Макулната недъгавост е една от водещите аргументи за загуба на зрение. При нея се поврежда централната част на ретината. Засегнатите мъчно четат и разпознават лица, а в по-тежката си форма заболяването провокира ослепяване.

Портокалите са богати на калий, калций, фосфор, витамини от групата В, витамини А и С. Те защищават от рак - на кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво. Полезни са също за сърцето, бъбреците и черния дроб. Съдържат доста разтворими фибри и понижават холестерола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР