Лидерът на банда в Хаити се зарича да се бори с всяка чуждестранна въоръжени сили, ако извършва злоупотреби

...
ПОРТ-О-ПРЕНС, Хаити (АП) — Бивш полицай, смятан от мнозина за
Коментари Харесай

ПОРТ-О-ПРЕНС, Хаити (АП) — Бивш полицай, смятан от мнозина за най-могъщия лидер на банда в Хаити, предупреди в сряда, че ще се бори с всяка международна въоръжени сила, разположена в карибската страна, ако извърши злоупотреба.

Джими Шеризие, най-известен като „Барбекю“, също призова хаитяните да се мобилизират срещу правителството. „Молим населението да се надигне“, каза той на пресконференция.

Премиерът Ариел Хенри, който ръководи Хаити след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моис, настоява за разполагането на чуждестранни въоръжени сили от октомври, за да помогне в борбата с мощни банди, за които се смята, че сега контролират 80% от столицата на Порт-о-Пренс.

В края на юли африканската нация Кения предложи да ръководи многонационални сили и САЩ казаха по-рано този месец, че ще внесат резолюция в Съвета за сигурност на ООН, за да упълномощят не-ООН. многонационална мисия.

Chérizier каза, че би приветствал чужда сила, ако трябваше да арестува министър-председателя и хората, които той описа като корумпирани политици и местна полиция, за които се твърди, че продават боеприпаси и оръжия в бедняшките квартали на Хаити.

< p>„Ако чуждестранната сила дойде да помогне и осигури сигурност, за да може животът да започне отначало, ние също ще аплодираме“, каза той.

Но той каза, че хаитяните ще се надигнат, ако някоя международна сила повтори действията на предишни мироопазващи сили на ООН, включително извършване на сексуално насилие и неволно внасяне на холера във водни източници.

„Ще се борим срещу тях до последния си дъх“, каза той. „Това ще бъде битка на народа на Хаити за спасяване на достойнството на страната ни.“

Объединените нации нямат коментар, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Шеризие, който има е обвинен от властите в организирането на няколко кланета през последните години и в организирането на блокада на гориво миналата година, която парализира Хаити за близо два месеца, каза, че групата, която той ръководи, G9 Family and Allies, вече не воюва с друга група, известна като G-Pep .

„Ние станахме едно“, каза той. „Много обичаме живота.“

Шеризие е единственият хаитянин под санкции на ООН, като Съветът за сигурност каза, че той „е участвал в действия, които заплашват мира, сигурността и стабилността на Хаити и е планирал, режисиран или извършил действия, които представляват сериозни нарушения на правата на човека.“

Той призова Министерството на образованието да отвори отново училищата в Сите Солей и други бедни квартали, които са били затворени поради воюващи банди, които изнасилват и убиват хора. Насилието е разселило близо 200 000 хаитяни, чиито домове са били опожарени от бандите.

Chérizier разговаря с близо две дузини журналисти на открита строителна площадка в Порт-о-Пренс. Той носеше сандали, бели панталони и оранжева качулка, украсена с религиозен символ, използван във Воду.

Той беше заобиколен от няколко членове на G9, носещи малки пистолети, които се виждаха под дрехите им, за разлика от предишните му медийни изяви, при които те открито държаха автомати.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР