Porsche Type 64 се очакваше да се продаде на търг

Porsche Type 64 се очакваше да се продаде на търг ...

Най-скъпото "Порше", което... дори не е "Порше".


Porsche Type 64 се очакваше да се продаде на търг за най-малко 20 милиона долара, което щеше да го превърне в най-скъпата кола от марката, продавана някога.

Но съдбата на рядката кола не бе такава – първо се оказа, че Поршето най-вероятно дори не е Порше, а по време на аукциона се случиха куп неразбории.

В крайна сметка, най-високата оферта за Type 64 бе 17 милиона долара и колата остана непродадена.
Когато Porsche Type 64 е произведено, компанията на Фердинанд Порше все още не съществува.

Той създава спортния автомобил в нацистка Германия и тя със сигурност е прототипът на бъдещите коли от марката, но днешните наследници на Порше отказват да я приемат като своя.

Спорният й произход предизвика голям интерес сред купувачите, но търгът се провали с гръм и трясък.

Причината бе грешка в екраните на Sotheby`s. Когато водещият на аукциона обяви стартовата цена от 13 млн. долара, на монитора до него се появи сумата от 30 млн. долара. Никой обаче не забеляза грешката и наддаването продължи настървено, докато сумата не стигна 70 млн. долара. Секунди по-късно водещият обяви, че цената й не е 70, а 17 млн. долара, което предизвика недоволство, освирквания и викове от страна на купувачите. Те саботираха търга и колата не бе продадена.

Ако все пак автомобилът бе попаднал в нечии ръце за 17 млн. долара, това щеше да го направи най-скъпата кола с марката Porsche, макар от Порше да отричат да е тяхна. Ако беше продадена за 70 млн. долара, тя щеше да е най-скъпият автомобил продаван изобщо някога.

Porsche Type 64 е доста необикновена кола. Тя изглежда така все едно е работа на дете.

Всъщност, странният на вид автомобил е първият опит на Фердинанд Порше да направи дизайн за кола с двигател, който е в багажника.

Тя има същата технология, която по-късно е използвана в първата машина, сглобена от вече създадената компания Порше – 365, както и в легендарното 911.

Всеки, който разбира от коли, заставайки пред Type 64 би казал, че е на Порше. Колата била проектирана като не толкова скъп спортен автомобил за германските семейства.

Нещо, което нацисткото правителство би определило като постижение за народа си. Но така и не влиза в масова продукция по време на войната. А след нея еволюира в обичания от всички   Volkswagen Beetlе.

Първият Type 64 бил направен, за да се състезава в надпреварата от Берлин до Рим през септември 1939 година.
Но на 1 септември Германия напада Полша. Започва Втората световна война. Състезанието така и не се състои, а фабриките, които трябвало да произвеждат коли за германските семейства трябвало да се преориентират в създаването на военни машини. По това време е сглобен само един Type 64. Вторият излиза от производство много по-късно.

Поршето, което трябваше да бъде продадено е третата кола Type 64, но тя е построена върху скелета на първата, след като един от изпълнителните директори на Volkswagen катастрофира с него.

Вторият автомобил е конфискуван от Съюзниците и съвсем скоро също катастрофира. По-късно е възстановено и сега се намира в музея на автомобилите в Хамбург.

Порше получил позволението да задържи третият Type 64. Автомобилът е бил каран както от Фердинанд, така и от сина му Фери, който по-късно създава 356. Именно той слага името на семейството си на бронята му.

През 1947 г. старото и вече ръждясало Порше Type 64 е възстановено от италианска компания, която работи в Торино. Днес тя носи небезизвестното име Pininfarina.

От Sotheby`s смятат, че кола с такава история не може да получи такъв позорен край затова обещават, че все пак ще се опитат да продадат Porsche Type 64 на цената, която заслужава.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg