Поройните дъждове продължават да нанасят щети в различни райони на

...
Поройните дъждове продължават да нанасят щети в различни райони на
Коментари Харесай

Язовирна стена се скъса, Стрелча още е без вода

Поройните дъждове не престават да нанасят вреди в разнообразни региони на страната. Част от стената на язовир " Балиново " край село Нова Върбовка в община Стражица се скъса в нощта против вторник. За преливането на язовира е обявено още в 1 часа, само че риск за популацията на селото няма, тъй като то се намира над водоема. В региона паднаха значителни дъждове през последните два дни. Друг язовир в същия регион - " Чешме дере ", преля и наводни няколко къщи, учебното заведение, детска градина и посеви в прилежащото село Камен.

Заради двата прелели язовира в общината бе оповестено бедствено състояние. Вчера екипи на пожарната изпускаха следено водите на " Чешме дере ".

Висока вълна минава през българския сектор на река Дунав, поради което бе въведено наблюдаване на дигите и на оборудванията по брега. Засега няма заплаха от заливане на обитаеми места, увериха от Агенцията за изследване на Дунав.

В Стрелча бедственото състояние, оповестено в понеделник, продължи и през вчерашния ден. Там към момента няма вода. Причината е в затлачването с пясък, трошляк и кал на водовземните уреди на реката и замърсяване на резервоарите. Вчера в града дойдоха две водоноски, а общината е осигурила минерална вода. Специалисти ще огледат провалите по ВиК мрежата и ще дефинират сумата, нужна за спешния ремонт. Управителят на ВиК в Стрелча Филип Фингаров бе безапелационен, че все още е невероятно да се обезпечи вода, даже и за битови потребности. Пречиствателната станция също е проблематична поради неработещ утаител и се разчита единствено на филтри, които обаче не могат да пречистят водата.

Комисията за енергийно и водно контролиране стартира инспекция на ВиК в Стрелча. Регулаторът изиска отговор какви са подхванатите ограничения за решаването на казуса с водоснабдяването в града. Операторът би трябвало да изготви писмен отчет за обитаемоте места и за броя на жителите, наранени от нарушеното водоснабдяване, експлоатационното положение на поддържаните ВиК активи, компрометираните водоизточници, както и за броя и резултатите от взетите проби за качество на питейната вода от момента на пораждане на казуса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР