Поройни дъждове, които се изляха над Южен Китай костваха живота

...
Поройни дъждове, които се изляха над Южен Китай костваха живота
Коментари Харесай

Наводненията в Китай взеха 50 жертви



Поройни дъждове, които се изляха над Южен Китай костваха живота на минимум 56 души. Стихиите нанесоха и доста материални вреди - прекъснаха електроснабдяването и редица транспортни артерии в доста градове от страната, съобщи Асошиейтед прес.

22-ма са изчезнали в резултат на стихията, заяви министерството на гражданската администрация на КНР. Близо 490 литра дъждове се изсипаха върху няколко огромни града от четвъртък насам, в това число и над живописния курорт Гуейлин в Гуанси-Чжуанския самостоятелен регион, се споделя в известието на министерството.

Над 11 млн. души в 11 южни провинции на страната са наранени от бедствието, предизвикало наводнения, земни свличания и градушки. Много реки излязоха от коритата си, заливайки близките обитаеми региони и съсипвайки селскостопанската годишна продукция. В момента нивото на водата в огромните реки и езера е обезпокоително високо. Има раздрани насипи в южната провинция Хунан, което е наложило огромни избавителни евакуации. Засегнати са и въздушните известия.

Поради проливни дъждове са анулирани или съществено забавени редица полети от няколко летища, обслужващи огромни градове, като Чънду, Чанша, Гуанчжоу, Шънжън. Хиляди пасажери са блокирани по аерогарите. Има и спрени влакове, прекратени пътища до доста южни градове и села.

До през вчерашния ден директните стопански вреди от бедствието се изчисляваха на близо 3 милиарда $ и не престават да нарастват. Според националния метеорологичен център изобилните превалявания над Южен Китай ще продължат най-малко до края на седмицата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР