Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети в града -

...
Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети в града -
Коментари Харесай

Торнадо: По 325 лв. за останалите без покрив над главите във Варна! Следва и...

Пороят във Варна е нанесъл съществени вреди в града - отнесени са покриви на къщи, прекършени са дървета, а тук-там асфалтът е разрушен от водата.

По данни на регионалната администрация общо към 40 къщи са останали без покриви в района.

"20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И през днешния ден ще продължат да се разказват вредите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лв.. Само едно семейство е останало без жилище, само че е обезпечено място, където да обитава. Така че все още нямаме бедстващи хора ", сподели регионалният шеф на Варна Стоян Пасев пред NOVA.

В близките села на Варна след пороя през вчерашния ден вилня и торнадо. Там още има проблеми.

Торнадото е вдигнало покрива на една от потърпевшите къщи в село Куманово, строшило го е на две и го е хвърлило на 50-ина метра от постройката. За благополучие притежателите й не живеели там непрекъснато и по тази причина не са потърпевши от фунията, описаха локалните поданици. По думите им ламарини и керемиди са били вдигнати от вихрушката и са се въртели във въздуха над домовете им.

"Към 3 и половина следобяд (15.30 ч. б.р.) стана мрачно като нощ. Трая минута и половина. Чух екот, след това видях, че оранжерията ми я няма ", споделиха двама поданици на селото пред bTV.

Те бяха безапелационни, че за своите надлежно 63 и 70 години живот такова знамение не са виждали.

При бурята са наранени и към 200 декара пшеница и към 100 декара слънчоглед.

"След всяко злополучие, има и рецесия. Създаде се спешна обстановка. Но с цел да разгласи регионалният шеф рецесия, би трябвало да има бедствено състояние на територията на най-малко две общини. Въпреки това общините могат да аплайват за помощи към Комисията за бедствия и повреди, в случай че има нанесени материални вреди върху инфраструктурата или публичните здания ", добави регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.

Дъждът е предизвикал съществени провали върху инфраструктурата на българските железници.

"От голямото количество дъжд, което се изля през вчерашния ден във Варна, проточният канал, минаващ под влаковите релси, не можа да побере цялата вода. Днес би трябвало да съберем щаба, с цел да се реши по какъв начин могат да се отточат дъждовните води. И може би би трябвало да се мисли за различен маршрут на канала ", сподели още регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР