Порои и силни гръмотевични бури се очакват днес над Гърция

...
Порои и силни гръмотевични бури се очакват днес над Гърция
Коментари Харесай

Пореден циклон носи страшен студ, снежната граница пада до 1500 метра СНИМКА

Порои и мощни гръмотевични стихии се чакат през днешния ден над Гърция и Егейско море, предвижда "Meteo Balkans ".

Валежите над южната ни съседка ще са проливни, съпроводени от гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно.
Общото количество дъжд за 48 часа може да надмине 100 литра, южно от Родопите
По-значителни ще дъждовете над северната част на Гърция – в Тесалийското поле основно, и по долината на река Вардар.

Причината е мощен средиземноморски циклон, който се зароди над Лигурско море в събота вечерта и към този момент доближава Егейско море.

През идващите часове ще се изнася североизток през идващите 48 часа към Черно море, и ще завлича трансформиран мраз откъм Източноевропейската низина.

Първо стартира да вали над Средните Родопи и Пловдивското поле може би към залеза или от ранния следобяд не е изключено, валежните зони обгръщат напълно Родопите и Пирин, както и долините на Струма и Места.

Още от сутринта ще превалява едва на югоизток, в Бургаската равнина и над Странджа, както и на север ще обхване Източна Стара планина, южните скатове, най-интензивен ще е дъждът след среднощ, към този момент във вторник.
 Разположение на валежните зони на 25 и 26.11.2019 20 см сняг единствено в Рила и Пирин
България последователно ще попада под циклонално поле, като чакаме до края на днешния ден се обрисува да завали дъжд над цялата страна, а по-планините от над 1500-2000 метра надморска височина още веднъж ще стартира да натрупа сняг.

Очакванията обаче са за скромни количества – до 20 см в Рила и Пирин, както и малко в Калоферската планина, от Амбарица през Купените и до Ботев, а може и до масива Триглав да понатрупа 5-10 см.

В Родопите въобще няма упования, въпреки и да не се изключени към първенците – Голяма Сюткя, Перелик и Широколъшкия снежник, извисяващ се величествено над село Гела.

Най-интензивно ще се лее дъжд на юг от Балкана и в Странджа, почвата към този момент там е преовлажнена, за миналите 24 часа, от събота сутринта до неделя в планината са се излели над 75 литра дъжд.

В съботния ден, когато на запад валежните зони се изнесоха и поспря да вали, на изток и на североизток продължи, и в Странджа регистрира най-голямо изтичане. Това докара до внезапно повишение на равнището на река Ропотомо в горното течение при село Веселие, 80 см по отношение на предходния ден
Очаква се дъждовете да надминават 50 литра
Червен Код се издава за по-значителни превалявания, като упованията са локално в Тесалийското поле, съгласно калкулации на районните модели, общото валежно количество до петък, предпоследния ден на есен 2019 година, да надвиши 250 литра.

Преминаването на циклона на юг от Родопите ще основава условия за гръмотевични стихии и неочаквани усилвания напразно.

Оранжев код се издава за южно от Стара планина за есенен вид дъждове с дълготрайност над 18 часа, ще има да се лее много, а от Родопите на юг е аленото, към този момент отвън територията на страната.

Гръмотевици също няма да липсват, предзимни прегърмявания са вероятни в Южна България. Средиземноморецът ще вкарва топло в началото и с изтеглянето си на североизток ще стартира със завличането на мраз.

Очакваният дъжд за цяла Тракия, Родопите, Бургаската равнина, Средна гора, както и на запад към Софийското поле, долините на Струма и Места, Рила и Пирин е до не повече от 50 литра.

Почвата обаче е добре овлажнена, от сушата след серията от средиземноморци не остана и помен, реките подвигнаха равнищата, измъкнаха се от маловодието, а в този момент по всичко проличава, че се чака и ново покачване, Ропотамо, както и другите по-малки реки, вливащи се непосредствено в Черно море – Китенска – Караагач, Дяволска, Факийска и Средецка най-вероятно доста ще вдигнат равнищата, поради, че след вчерашните значителни дъждове бяха по-умерени.

Странджа до момента оставаше отвън вниманието на преминаващите средиземноморци, само че ето през вчерашния ден стартира да се демонстрира, това слага началото на зимния най-много на преваляванията в южните елементи на страната, и обвързваното с него непрекъснато по-високо равнище на реките.

Арда също ще вдигне отново водите, а течащите на север родопски реки – Въча, Чепеларска и Чепинска, не са с толкоз добре изразено средиземноморско въздействие върху отока през зимните месеци, въпреки че не е изключено такова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР