Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната

...
Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната
Коментари Харесай

ПЛОВДИВ ПОД ВОДА! Евакуираха 120 деца, бременни и инвалиди!

Порои и мощни гръмотевични стихии на доста места в страната в неделя през нощта. Пороен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час нощес улици и булеварди се трансфораха в реки.

Десетки коли закъсаха. Стотици семейства останаха без ток поради повреди. Наводнени са къщи, изби на жилищни и публични здания и 4 лечебни заведения. Спасителни екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от вкъщи на културата "Борис Христов ".

Отводнена е постройката на регионалната администрация в града. 30 души - измежду тях дребни деца и 4 бременни дами - и са изведени от бедстващи коли. Оказана е помощ на четирима самотно-живеещи инвалиди в наводнени жилищни здания.

Евакуирани бяха два мола. Водата нахлула в комерсиалните центрове през централните входове. Магазините затвориха незабавно, а хората бяха изведени.

Мълния удря дърво на улица "Капитан Райчо " в центъра на Пловдив. За благополучие няма потърпевши хора и не е обиден близкия търговски обект. Дървото не се е запалило.

Заради изобилните превалявания ексклузивен спешен щаб заседава в постройката на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив. Над 20 патрулни полицейски коли са ситуирани по невралгичните точки в града. Има и дежурни екипи на Оперативна програма "Чистота " и почистващата компания КМД.

Усложнено е положението и са затворени за придвижване подлезите на "Скобелева майка " и "Гладстон ", бул. "Марица - юг " под моста на УХТ, бул. "Васил Априлов ", ул. "Шести септември ", ул. "Найчо Цанов ", елементи от бул. "Санкт Петербург ", бул. "Освобождение " до военните поделения, "Коматевско шосе ", сектори от бул. "Христо Ботев " от Сточна гара до бул. "Източен ".

Тревожна е и обстановката в Старозагорско. Снощи там също имаше проливни дъждове.

В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се мазета и приземни етажи. Реколтата на доста стопани беше потопена.

Във връзка с пороите и предстоящите нови превалявания от земеделското министерство оповестиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят непрекъснато и се следят от чиновници на "Напоителни системи ". Извършва се денонощен обход и наблюдаване на язовири, реки и насипи. Има подготвеност да се употребява тежка техника, с цел да не се позволен бедствени обстановки.

Прогнозата за цялата работна седмица е за още стихии и дъждове. Едва през почивните дни се чакат повече слънчеви часове, сочи прогнозата.

Порой наводни и Враца. Там няма наводнени парцели, само че един от булевардите безусловно се е трансформирал в река.

Заради щета за малко се е задействала оповестителната система за злополучие.

Десетки коли останаха в клопката на водата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР