Пороен дъжд се изля над Варна в понеделник и предизвика

...
Пороен дъжд се изля над Варна в понеделник и предизвика
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Пороен дъжд се изля над Варна в понеделник и провокира наводнения и тежки провали върху инфраструктурата на града

[БТА] 3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт в България през 2018 година предвижда Световната банка, което е с 0.1 пр.п. под упованията от януари. Транспортната комисия в Европейския парламент гласоподава новите правила за превозвачите (т. нар. пакет " Мобилност 1 " ) с част от отстъпките, поискани от българското държавно управление – водачите да употребяват месечната си отмора където пожелаят, междудневните почивки да могат да се употребяват и в кабината на камиона и така нататък Управляващите оповестиха това за " цялостна победа за българската позиция ", само че малко по-късно се оказа, че в това време са гласувани нови, доста по-ограничаващи условия. Позицията предстои на гласоподаване в пленарната зала, след това предстоят договаряния със страните членки.

Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов изиска Народното събрание да форсира до края на юли измененията в Закона за персоналните данни, с които се вкарва новият европейски правилник за персоналните данни (GDPR). Проектът, направен от Министерство на вътрешните работи, е мощно подложен на критика от бизнеса и от адвокати поради рестриктивния му темперамент, който съгласно критиците няма връзка с европейската регулация. Те упорстват за обществен спор, още повече че регламентът не постанова такава неотложност.

Рецидивистът Владимир Пелов, който преди два месеца избяга от софийския затвор, бе погубен при престрелка в центъра на родния му Благоевград. Убиецът Марио Панчев, престъпно проявен, е тежко ранен. Случката провокира следващите тежки рецензии против работата на Министерство на вътрешните работи.

Социалистът Педро Санчес постави клетва като нов министър председател на Испания, откакто взе поста от консерватора Мариано Рахой, свален поради корупционен скандал

[Reuters] Свят

Германският канцлер Ангела Меркел отговори на предлагането на френския президент Еманюел Макрон за промяна на еврозоната след месеци безмълвие. Тя одобри лансираната от Макрон концепция за бюджет за вложения и основаване на Европейски валутен фонд. Меркел ще посрещне френския президент на 19 юни в Берлин, където се чака да завършват предлагането си за промяна. То ще бъде показано пред водачите на Европейски Съюз седмица по-късно в Брюксел.

Антиимигрантската Словенска демократическа партия на Янез Янша завоюва изборите в Словения, само че поради твърдите си позиции мъчно ще откри съдружни сътрудници

[Reuters] Предупреждението на Иран, че може да усили обогатяването на уран, в случай че нуклеарната договорка се разпадне след напускането на Съединени американски щати, рискува да се приближи до " алените линии ". Това съобщи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, само че акцентира, че Техеран към този момент съблюдава уговорките си. " Ако те стигнат до по-високо равнище на обогатяване, тогава, да - договорката ще бъде нарушена. Но би трябвало да осъзнаят, че в случай че го създадат, ще се изложат на нови наказания ", уточни Льо Дриан.

Кипър стартира да стяга изискванията за разкриване на банкови сметки от офшорни компании. Централната банка е изпратила разпореждане до локалните финансови институции да закрият сметките на всички офшорни компании. Процедурата е почнала от 4 юни, а всички наранени ще могат да открият други сметки, само че при нови регистрационни условия. Промените са резултат от натиска на Съединени американски щати за битка с прането на пари.

Икономика

Рейтинговата организация S&P увеличи вероятността за оценката на България от постоянна на позитивна. Рейтингът на страната остава неизменен на най-ниската капиталова степен BBB-. Настоящата оценка се дължи на по-добрите финансови условия в страната и усилването на фискалните и външните буфери. Анализаторите показват, че чакат темпът на стопански напредък през тази година да се форсира до 3.9%, движен от потреблението.

Правителството отсрочи спасяването на затъналата " БДЖ-Пътнически транспорти " с 10 дни. През този интервал кабинетът ще опита да контракти отстъпки от облигационерите, на които железниците дължат още 103 млн. лева, стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов. В момента жп сдружението е със със запорирани сметки поради просрочия по заема, а частен правосъден реализатор продава част от централната му постройка в центъра на столицата.

Българският бизнес губи над 1 милиарда лева годишно от имитации, демонстрира отчет на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност. Това съставлява близо една пета от директните продажби на компаниите в страната, а най-засегнат е фармацевтичният бранш с годишна загуба от над 550 млн. лева В Европа неосъществените доходи от продажби доближават близо 60 милиарда евро на година, като противозаконната продукция съставлява 7.5% от продажбите. Сред претекстовете на потребителите за пазаруване на фалшифицирани артикули са ниските цени и достъпността.

Бизнес
След 36 години, през които трансформира Starbucks в най-голямата кафе верига в света, Хауърд Шулц разгласи, че се отдръпва от поста на изпълнителен ръководител на компанията. Така предприемачът ускори слуховете, че може да се кандидатира за президент на Съединени американски щати през 2020г.

[Reuters]
" Национална лотария " е почнала договаряния за смяна на договореностите си с " Нова броудкастинг груп ". Това оповестява пред " Дневник " изпълнителният шеф на най-големият състезател на пазара на лотарийни билети в страната Димитър Ганев. Изказването му идва, откакто в Народното събрание бяха импортирани законодателни промени от вицепремиера Валери Симеонов, които целят да забранят непряката реклама на хазарта, както и да лимитират продажбата на лотарийни билети. Дружеството, в което мажоритарен притежател е Васил Божков, е най-големият рекламодател в малкия екран през предходната година, като приходите от него са сред 20 и 30 млн. лева годишно съгласно източници на " Капитал ".

Новосъздадената българска компания " Самарм " стартира произвеждане на бронирани бойни машини и коли в Самоков. Зад плана стоят две сдружения с опит в отбранителната промишленост - " Самел-90 " и " Интернешънъл арморд груп бг ", а инвестицията в новата линия е 5 млн. лева Първите три машини към този момент са подготвени, като в завода се създават всички елементи като се изключи мотора и шасито. Целта на компанията е да притегли като клиенти българската войска и полиция, само че опциите за експорт също не се подценяват. Сделки и планове

Германската група Multivac откри завода си за елементи за опаковъчни машини в индустриалната зона в Божурище. Това е първото дружество на международния водач в опаковъчните решения на изток от Германия. Строителството стартира в средата на септември 2016 година, откакто компанията получи документ за вложител клас А от Министерството на стопанската система. Инвестицията в " Мултивак България продакшън " е за 18.8 млн. евро и с нея се основават 153 нови работни места.

The Coca-Cola Company откри в София районен развоен център за осведомителни технологии. Новото звено ще се занимава с разработки в региона на изкуствения разсъдък, киберсигурност, разбор на данни, електронна търговия, цифров маркетинг и ще дава услуги за Европа, Близкия изток и Африка. На този стадий в paзвoйния цeнтъp щe paбoтят 130 дyши. Инвестицията в него е над 1.37 млн. лева

Технологичният колос Microsoft ще придобие GitHub - най-голямата платформа за софтуерни разработчици в света, против 7.5 милиарда $. Сумата е съвсем 4 пъти по-висока от последната оценка на непубличната GitHub. Това е втората най-голяма договорка в историята на Microsoft под управлението на сегашния изпълнителен шеф Сатя Надела, откакто компанията купи бизнес обществената мрежа LinkedIn през 2016 година против 26 милиарда $

Пет евентуални вложителя са декларирали интерес към мажоритарен дял в Hellenic Petroleum. Според гръцката организация за приватизация HRADF измежду възможните купувачи на 50.1% от акциите на петролната компания са Alrai Group Holdings, Gupta Family Group, Glencore Energy UK, Vitol Holding и консорциум, състоящ се от Carbon Asset Management DWC и Alshaheen Group.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР