Поредното раздвижване около казахстанския въпрос във външната политика на Русия

...
Поредното раздвижване около казахстанския въпрос във външната политика на Русия
Коментари Харесай

Казахстан има своите слабости

Поредното оживление към казахстанския въпрос във външната политика на Русия е ново удостоверение за това до каква степен тази най-близка до нас част от някогашния Съюз на съветските социалистически републики към момента е надалеч от уредена.

В актуалните условия наблюдаващите имат съображение да се запитат: до каква степен частичният суверенитет, за който приказва главата на съветската страна на СПМИФ, е предизвикателство за Казахстан? Освен това няма пушек без огън и постоянното появяване на казахстански тематики в духа на спор може да е доказателство за проблемите, които републиката изпитва. Би било значимо да се подхващат взаимни ограничения, с цел да се подсигурява, че връзките сред Русия и Казахстан изпитват допустимо минимален напън от интернационалната и вътрешната обстановка.

Подобно на доста от страните, които след 1991 година заложиха да бъдат интегрирани в системата на демократичния международен ред, воден от Съединени американски щати, в този момент Казахстан би трябвало да търси нови способи за оцеляване в един плевел свят. Това значи нуждата от сериозна оценка на изминатия път и вероятно да се промени доста във вътрешната конструкция. Следователно идващите години няма да са лесни за значимия комшия и съдружник на Русия, сухопътната граница с който е втора по дължина след Китай.

Доколко трагични ще станат следствията от обстановката, в която се намира републиката, зависи от способността на нейния хайлайф да прояви отговорност, а Русия да работи като поръчител за същинска самостоятелност. И в случай че в Китай виждаме самоуверена международна мощ, на която можем да разчитаме, тогава Казахстан към момента като е неведнъж повтаряно заричане.

За страдание единствената материална последица от развиването в ерата на независимостта беше въоръженото въстание през януари 2022 година Експертите са единомислещи, че основните мотори на трагичните събития са освен несъгласията във властовия хайлайф или непознатата интервенция. По-важен фактор беше бедността на забележителна част от казахстанското общество, неудовлетворените обществени упования и разликата сред телевизионната картина и икономическата действителност.

През януари 2022 година развиването на събитията съгласно най-трагичния сюжет за републиката беше предотвратено то намесата на Русия и другите страни от ОДКБ. И се основава усещането, че за казахстанските управляващи същинските промени, които надвишават преименуването на съвещателните органи на властта, са все по-неотложна задача. В случай, че напредъкът е нищожен, новият интервал на непоклатимост може да приключи със обществен гърмеж. Освен това остават всички горими материали за идващото експлоадиране на латентната революция.

Резултатите от извършения през юни референдум за политическите промени може да провокират много мощна угриженост измежду приятелите на Казахстан в Русия. По време на гласуването самодейностите, препоръчани от президентската администрация, бяха подкрепени от малко повече от половината от записаните гласоподаватели. Това значи, че съвсем 50% от тези, които имат право на глас, или демонстрираха равнодушие към ориста на измененията в Конституцията на страната, или се опълчиха. Така настоящето държавно управление не може с съображение да твърди, че оповестеният преди няколко месеца курс има в действителност всеобща поддръжка. Резултатът може да бъде понижаване на общото въодушевление на ръководещата част от елита на Казахстан и надлежно повишение на нервността по какъв начин ще реагира на външните провокации.

В същото време степента на накърнимост на републиката от отрицателни външни въздействия остава много висока. Това се дължи на определения през първите години на независимостта модел на развиване. Ясна илюстрация за позицията на Казахстан по света е историята на полетите до Русия на главната национална компания „ Еър Астана “. Още през март тази компания спря полетите до съветските градове - единствената от всички страни от Централна Азия. Причината е, че превозвачът е единствено номинално народен. Въпреки че 51% от акциите му са благосъстоятелност на казахстански фонд, останалите 49% са благосъстоятелност на английската компания „ БАЕ “, един от най-големите производители на оръжие в света.

За 30 години самостоятелност републиканските управляващи избраха да трансферират избрани стратегически браншове на ръководството на западните страни в подмяна на опцията да пласират там супер облаги от продажбата на енергийни запаси. Подобен модел на развиване остава на практика неповторим за цялата територия на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и изключително за Централна Азия. В прилежащ Таджикистан да вземем за пример националната самолетна компания не е благосъстоятелност на чужденци.

В същото време би било неправилно да се съпоставя Казахстан с други образци за изгубен суверенитет в постсъветското пространство – Украйна или Молдова.

Участието на страната в Евразийския съюз и ОДКБ към момента подсигурява, че при решаването на главните въпроси на икономическото развиване и сигурност нейното мнение се взема поради от съдружниците. Геополитическото състояние на републиката затруднява развиването на там в действителност нападателната инфраструктура на Съединени американски щати и европейските страни, чиято цел е да се основат допустимо най-вече огнища на напрежение по границите на Русия и Китай. В Казахстан няма учредения за систематична русофобия, която се трансформира в причина за битие на това, което беше, да вземем за пример, украинската страна. С други думи, няма справедливи геополитически аргументи за нахлуване в спор със съседите.

Но чисто субективните условия не трябва да се подценяват. На първо място е фактът, че в Казахстан няма традиция на мощна държавност. По време на влизането на киргизките и казахстанските земи в Руската империя няма мощна централизирана власт, няма национална администрация или непрекъснато професионално военно съсловие. Съседният Узбекистан, да вземем за пример, породи въз основата на три феодални страни по едно и също време - Бухара, Кокандското и Хивинското ханство. Следователно за Казахстан постоянно ще бъде сложна задача да поддържа вътрешната легитимност на висшия водач на страната. Правото да се управлява страната и елита в този случай не е завещание на висока позиция, а разследване от персонални качества и способността да се ръководи с „ желязна ръка “.

Следователно настоящият президент Касим-Жомарг Токаев, с цялото колосално почитание, което провокира неговата персона, постоянно ще се изправя пред предизвикването, че е пристигнал на власт „ на щиковете на ОДКБ “. Не е изненадващо, че от януари значима област на работа на казахстанските управляващи е освобождението от моралните отговорности, наложени от присъединяване на Русия в януарското успокояване на републиката. Това неизбежно води до нагряване на патриотичните настроения и демонстративна непризнателност - за казахите би било мъчно да се подчинят на „ хана “, чиято власт е била открита благодарение на непозната войска. Отвън сходно държание се възприема, несъмнено, с известна изненада. Но ние в Русия би трябвало да разберем, че аргументите за това не са злонамерени планове или персонални качества на водачите, а културата на казахстанския народ.

Както знаем, в казахстанското общество продължава да съществува високо равнище на беднотия и обществена стратификация. Тези проблеми се трансфораха в най-важната причина за последния гърмеж и към този момент не се вижда, че управляващите биха могли да ги решат на каквото и да е редовно равнище.

Голямо е изкушението да се употребява като отклоняваща мярка стоплянето на националната изключителност и като цяло концентрирането на публичното внимание върху казуса за връзките сред обособените етнически групи. И колкото по-хронични стават икономическите компликации, а това е неизбежно в подтекста на обща международна рецесия, толкоз по-активно могат да се демонстрират представители на националистическите сили. Освен това те могат да видят признаци на поддръжка за активността си в държанието на управляващите, които много постоянно акцентират дистанцията си от Русия.

Нека повторим още един път: няма причина да се опасяваме, че Казахстан ще повтори трагичния път на Украйна, попаднала в политическа и цивилизационна невъзможност. Русия не би трябвало да се опасява от превръщането на този комшия в териториална база за експанзия във връзка с главните си ползи и полезности. Най-лошото, което може да си представим, е разпадането на страната и появяването на терористични анклави на нейна територия, както съвсем се случи с Алма-Ата през януари 2022 година Борбата с следствията от сходен сюжет ще бъде по-малко сложна от решаването на украинския въпрос. Това обаче не е причина да оставим обстановката да се развие и да откажем всестранно приятелско присъединяване в казахстанските каузи даже в този момент.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР