Поредното изтичане на масив от документи разкрива връзки на американската

...
Поредното изтичане на масив от документи разкрива връзки на американската
Коментари Харесай

Европейски политици са лобирали за „Юбер”

Поредното приключване на масив от документи разкрива връзки на американската компания " Юбер " с високопоставени политици, които са ѝ помагали да избяга от правораздаването.

Британският вестник " Гардиън " е получил хиляди файлове и ги е споделил с Международния консорциум на проверяващи публицисти и редица медии, оповестява Би Би Си, която е измежду тях. Данните демонстрират по какъв начин компанията с приложение за споделено пътешестване е заела политици, които са ѝ съдействали в акцията да разстрои европейската таксиметрова промишленост, написа английската социална медия.

Архивите на " Юбер " включват над 124 000 записа, измежду които има 83 000 имейла и други файлове. Те обгръщат интервала 2013 година - 2017 година

След обвързваните с " Юбер " политици са някогашен еврокомисар по телекомуникациите. Нидерландката Нели Крус е договаряла да стане част от компанията още преди да изтече мандата ѝ в Еврокомисията и е лобирала за " Юбер ".

Друга известна фигура е Еманюел Макрон.

През 2014 година, до момента в който френските таксиметрови водачи стачкуваха против " Юбер ", Макрон, тогава министър на стопанската система, е бил на " ти " с шефа на компанията Травис Каланик и му е обещавал законови промени в негова изгода. В последна сметка обаче нерегламентираните таксита на " Юбер " бяха неразрешени във Франция.

Документите разкриват, че компанията е имала особено устройство - " комутатор ", с който е било допустимо да се предотврати достъпа до нейните компютри при инспекции от страна на чиновници на реда. Устройството е употребявано в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция.

Сега от " Юбер " се разграничават от своето държание в предишното и настояват, че то не подхожда на сегашните им полезности. През 2017 година Каланик се отдръпна като изпълнителен шеф след редица кавги. Наследникът му на поста Дара Хосровшахи е претрупан със задачата да промени напълно метода, по който работи компанията. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР