Поредното издание на проекта Европейска нощ на учените – SEARCH

...
Поредното издание на проекта Европейска нощ на учените – SEARCH
Коментари Харесай

Европейска нощ на учените се завръща в над 30 локации в България

Поредното издание на плана Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 ще се организира на 29 септември 2023 година в над 30 местоположения в цяла България. Официалното разкриване ще бъде на 29 септември от 12 ч. в Mall Sofia.

Събития от плана ще се проведат още в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, Сливен, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол и други. Наука ще има даже в родопската теснолинейка Септември-Добринище. И тази година посетителите ще могат да се включат в презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени, които ще опишат за новостите от света на разнообразни проучвателен области, за ролята на науката в всекидневието и значимостта ѝ за опазването на околната среда. 

Официални посетители на откриването на събитието в София ще бъдат зам.- министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов, Янита Жеркова, шеф отдел “Транснационални научни начинания ” в Министерство на образованието и науката, и Биляна Генова, шеф на дирекция " Култура " в Столична община. Поканени за присъединяване са и членове на Представителството на Европейската комисия в България.

Програмата по останалите места из България ще стартира в 16 ч. и ще продължи до 22 ч.

В събитието може да се включат и хора от всяка точка на света онлайн с стратегия, която ще се излъчва онлайн в YouTube канала и профила във Фейсбук на плана от цифровото студио на София Тех Парк - ClubHouse.

Ключова тематика на събитията от Нощта през 2023 година е адаптирането на човечеството към една от най-сериозните закани през днешния ден - измененията в климата, които засягат всички райони по света и оказват влияние върху доста аспекти от живота на хората. Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани основни тематики като: Science + Environment + Art = Resilience, се финансира от Европейския съюз.

Инициативата цели да разпространява науката, научната активност и специалността на академик измежду необятната публика, с акцент към подрастващите. Тя се провежда от 15 съществени сътрудници: Център за проучвания и разбори, София Тех Парк, Форум Демокрит, АгроБиоИнститут, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания, Медицински университет – София, Медицински университет - Пловдив, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Национален природонаучен музей, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – Българска академия на науките, Институт по океанология при Българска академия на науките, Русенска търговско-индустриална камара / РТИК, Географ БГ.

Economic.bg е медиен сътрудник на събитието.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР