Поредното доказателство за административните абсурди в България е, че смъртта

...
Поредното доказателство за административните абсурди в България е, че смъртта
Коментари Харесай

Жени Марчева разтърсена след драмта с починалата Мими

Поредното доказателство за административните парадокси в България е, че гибелта на 6-годишната Мария със синдрома на даун, която умря от левкимия, нейната майка получи ново писмо от Здравната каса. В него от институцията я приканиха да заплати разноските по лекуването на детето си, които са в размер на няколко хиляди.

От Касата увериха, че казусът към този момент е решен, а здравният министър дефинира протичащото се като "много незаслужено ".

"Искам първо да изкажа най-искрените си съболезнования. Възхищавам се на духа ви. За това, че сте събрана и смела, че имате мощ и воля да продължите напред ", поде диалога с майката на умрялата 6-годишна Мими една от водещите на "Тази събота " Жени Марчева..

„ Държи ме от раждането на моето дете, а в този момент още повече битката да се облекчи животът на хората с даун в България. Също да се откри решение на казуса с медикаментите за болните деца”, сподели в предаването „ Тази събота” Надя Мирчева, майката на умрялата Мими.

Надя призна, че е чувала тези думи. От отдел „ Закрила на детето” е чувала, че средата у дома не е подобаваща и детето е в риск от занемаряване, тъй като има плесен в банята.За Мими заприказва цяла България. Може би това ще помогне да се подредят тези административни парадокси. Искаме най-малкото, когато се роди едно дете с проблем със синдром на даун или друго увреждане, то да бъде признато почтено. Лекарите да не произнасят присъди от сорта: „ От това човек няма да стане, остави го, не си усложнявай живота”, разяснява Тони Маринова , ръководител на съдружие „ Синдром на даун”.

Тони Маринова даде образец и с различен парадокс – майките на деца с даун години наред не могат години наред да станат персонални асистенти на децата си.

„ Много обичаме да споделяме, че няма пари. Не, няма организация на тези пари, няма човечност. В България казусът не са парите, а човещината. Ако има индивиди, ще има и работещи институции”, съобщи Маринова.

По думите ѝ „ грандиозно безумие” през последните години и изключително през последните месеци е по какъв начин родителите на деца с даун получават ТЕЛК. Някои от тях били принуждавани да лежат в психиатрии. Представяте ли си какво оскърбление е там, попита ръководителят на съдружие „ Синдром на даун”.

Други родители пък били принуждавани да вършат повторни скъпи генетични проучвания, с цел да е несъмнено, че детето им има синдром на даун.

140 хиляди лева от дарителската сметка за лекуването на 6-годишната Мими в чужбина, което не се осъществя, майка ѝ ще подари за създаване на прекрасен център за децата с даун, какъвто страната по този начин и не построи.

Министърът на здравепозването Кирил Ананиев даде обещание, че другата седмица ще одобри родителите на среща. Родителите обаче възнамеряват да излязат на митинг на 11 юли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР