Поредно увеличение на разходите за изборите се очаква заради нуждата

...
Поредно увеличение на разходите за изборите се очаква заради нуждата
Коментари Харесай

До 3.4 млн. лв. ще струват устройствата за видеонаблюдението на вота

Поредно нарастване на разноските за изборите се чака поради потребността да се обезпечи видеонаблюдение и лъчение след края на изборния ден, когато ще се броят бюлетините и ще се попълнят протоколите с резултатите.

Държавната компания „ Информационно обслужване “, на която беше възложено да провежда видеонаблюдението с бюджет от 6.4 млн. лева, покани трите мобилни оператора – А1, „ Виваком “ и „ Йеттел “, да дават предложения за мобилните механически устройства, с които ще се прави записването, със съответните стойки за стационарното им разпологане, както и за Data SIM карти, посредством които да се обезпечи интернет връзка за излъчването в действително време.

И в този случай страната прибягва до изключителна процедура от Закона за публичните поръчки, при която не се организира конкурс. Основанието е, че е „ належащо наложително възлагане на поръчката заради изключителни условия и не е допустимо да бъдат спазени периодите, в това число съкратените, за открита, лимитирана процедура или спортна процедура “. По същия метод постъпва Централната изборна комисия (ЦИК), която постоянно кани частната фирма „ Сиела Норма “ да поеме дейностите по обезпечаването на машинния избор.

Прогнозната стойност на публичната поръчка е 2 804 800 лева без Данък добавена стойност. Като прибавим и налога, сумата стига съвсем 3.4 млн. лева

От „ Информационно обслужване “ прецизират категорично, че ще заплатят единствено Data SIM картите, за които е обезпечено покритие. Видеонаблюдение би трябвало да има във всичките изборни секции в страната, които са към 12 000. Както обаче стана ясно от коментар на министерството на електронното ръководство, в към 15% от секциите няма да може да се обезпечи задоволително надеждна интернет връзказа директно лъчение, тъй че ще се разчита на направения запис.

Офертите се чакат до 10 март. Одобреният реализатор ще би трябвало да направи бързо доставката – до 21 март.

СВРЪХУМНИ КАМЕРИ

" Мобилно устройство, на пръв взор наподобява на телефон, с тази разлика, че не може да организира нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функционалност – видеозаснемане на процеса и осъществяването му в действително време " – по този начин разказа устройствата основният секретар на министерството на електронното ръководство Ангел Петров пред БНР.

160 лв. е цената на едно устройство. Предвиден е задоволителен брой аварийни устройства, увери Петров. По думите му, заложените параметри за устройствата са „ последно постижение на техниката “, което означавало, че те ще могат да бъдат употребявани през идващите 5 години.

Той още веднъж открои казуса с съществуването на интернет връзка и го дефинира като „ голям “. В 15% от секциите е прекомерно евентуално сигналът да не е с положително качество на лъчение. " Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в действително време, ще свалим записите от тях ", уточни той.

Очакват се кибер офанзиви и по тази причина страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специфичен режим, сподели Петров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР