Поредно увеличение на лихвите отвъд Атлантика, прогнози за солиден ръст

...
Поредно увеличение на лихвите отвъд Атлантика, прогнози за солиден ръст
Коментари Харесай

За всекиго по нещо от Федералния резерв

Поредно нарастване на лихвите оттатък Атлантика, прогнози за стабилен растеж от над 3% на Брутният вътрешен продукт на американското стопанство, безработица под 4% и базова инфлация наоколо до 2.1%, един постоянно неудовлетворен от другите и постоянно удовлетворен от себе си собственик на Белия дом. И различия сред Федералния запас и пазарните играчи за бъдещите лихвени нараствания през 2019-а. Това в обобщение са резултатите от последното заседание на паричния комитет на щатската централна банка, завършило в късните вечерни часове /по българско време/ на 26 септември.

Както се очакваше, щатските парични стратези качиха с още 25 базови точки целевия диапазон на придвижване на главната рента на страната - до 2-2.5 %. А междинните прогнози за лихвените проценти в тригодишен проект вещаят още едно покачване до края на 2018-а, нови три през 2019-а и едно през 2020-а.

Шефът на Федералния запас Джеръм Пауъл е удовлетворен от щатското стопанство - мощна стопанска система, здравословен растеж на Брутният вътрешен продукт, ниска безработица, растяща трудова претовареност и нарастване на заплатите, ниска и постоянна инфлация. И никакви признаци за безпокойствие от комерсиалната война на Вашингтон против останалия свят, макар гласовития хор от възражения на локалните компании.

Доналд Тръмп обаче не е удовлетворен. На конференция в Ню Йорк след решението на Федералния запас да увеличи лихвите,той се оплака: "Развиваме се отлично като страна. За страдание, те качиха лихвите частично тъй като се оправяме толкоз добре. И аз не съм удовлетворен от това ". За негово злощастие Тръмп няма власт да уволни ръководителя на централната банка, а единствено неговите подгласници и то при съществуване на "сериозни аргументи ". А решението за следващото лихвено покачване е подкрепено от всичките членове на паричния комитет с право на глас, в това число и от Ричърд Кларида - новоназначеният вице-президент на централната банка.

Федералният запас е направил шест нараствания на лихвите от влизането на Тръмп в Белия дом през януари 2017-а. Три от тях са през тази година под благосклонния взор на Пауъл - президентският избор за правоприемник на предшественичката му Джанет Йелън. При това макар нееднократните поръчки на президента, че "като цяло е последовател на ниските лихви " (бел. ред. - сходно на турския си сътрудник Реджеп Ердоган). Основаният през 1913-а от конгреса Федерален запас обаче още преди век получава необятни пълномощия да дефинира паричната политика на страната без външната интервенция на висши служители и неведнъж е ядосвал президентите с лихвените си начинания по време на предизборни съревнования. Просто тъй като, както разясни и Пауъл по време на конференцията на 26 септември, щатските централни банкери съблюдават прецизно мандата си да подсигуряват цялостна претовареност и постоянни цени. И не се преценяват с политически фактори. "Така е било и по този начин ще бъде ", увери банкерът.

В интерес на истината, шефът на Федералния запас и сътрудниците му сега пипат лихвите доста внимателно - просто едвам предотвратят прегряване на стопанството (по време на втория му в историята по дълготрайност подем) и незадоволително, с цел да натиснат спусъка на рецесията.

Пазарните "ястреби и гълъби " пък останаха удовлетворени от Пауъл и от екипа му. И откакто на 26 септември получиха към този момент регистрираното във валутните котировки лихвено нарастване, започнаха да дебатират скоростта на лихвения растеж през 2019-а. Самите централни банкери имат разнообразни визии по тематиката: четирима залагат на две покачвания на лихвите, други четирима - на три, а останалите - на четири. Което пък поражда разнопосочни реакции от вложители и стратези.

Лаклан Макферсън от "Чарлз Шуоб " вижда огромна възможност бъдещото стягане на паричната политика да докара до доста по-високи пазарни съмнения. Според него щатското стопанство е навлязло в последната си фаза на напредък, което също води до внезапни пазарни обрати. Поради това Макферсън избира да влага в книжата на компании, изплащащи постоянно дивиденти и със постоянни доходи, без значение от придвижванията на фондовия пазар или на стопанската система, каквито са компаниите от бранша на опазването на здравето. Той чака по-нататъшно повишаване на щатския $.

Матю Хорнбах от "Моргън Стенли " чака Федералният запас да направи три лихвени покачвания до юни 2019-а. Тогава растежът ще може да се интерпретира като сигнал, че е достигната "точката на неутралитет " (когато лихвите нито подтикват, нито пречат на икономическия подем) и паричният комитет вероятно може да реши, че е време да направи лихвена пауза.

Марк Кабана от "Бенк ъф Америка Мерил Линч " разяснява, че прогнозите на Федералния запас са причина за възходящо придвижване на зелените пари, само че липсва катализатор. Пазарите не престават да чакат две лихвени покачвания през 2019-а против заложените от централната банка три покачвания. Което стимулира мнението му, че щатската валута към този момент е достигнала върховите си равнища и ще стартира да отслабва.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР