Поредно престъпление от омраза. Жена гей беше пребита в центъра

...
Поредно престъпление от омраза. Жена гей беше пребита в центъра
Коментари Харесай

Пребиха хомосексуална жена в центъра на София

Поредно закононарушение от ненавист. Жена гей беше пребита в центъра на София.

Статистика за закононарушенията от ненавист, подбудена от хомофобия, няма, тъй като в Наказателния кодекс такова закононарушение не съществува, оповестиха от Нова телевизия.

Организациите, които пазят правата на хората с друга полова ориентировка, вършат свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо принуждение. Нападенията са осъществени най-вече на публични места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на закани онлайн или на публични места - 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските закани и тормоз в учебно заведение.

Според неофициалното изследване профилът на жертвата е мъж, гей, на възраст сред 15 и 25 години. 98% от потърпевшите не се оплакват в полицията, даже и в случай че са потърпевши от побой.

За Галя Петкова последната неделна разходка в центъра на София се трансформира в полицейска кореспонденция против незнаен причинител. Жената е ударена от чужд мъж, с който се разминала минути по-рано - безмълвно от нейна страна, с подхвърляне - от негова. Обижда я, тя го подминава, само че той я настига и я атакува. Избива й два зъба.

„ Вървях си по тротоара и сега, в който се обърнах, усетих удар в устата. Каза ми: „ Да не съм те видял повече тук”, обърна се и избяга. Всичко стана толкоз бързо, че даже не извиках, изплюх си зъбите”, споделя Галя. Описва нападателя като обикновено изглеждащ мъж, към 40-годишен. Не приличал на скинар или футболен почитател.

Галя е подала тъжба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нахлуване по хомофобски подбуди, казусът може да бъде дипломиран като телесна щета. И макар че вредата е трайна и тежка, официално може да не се окаже по този начин.

„ От „ Съдебна медицина” ми споделиха, че това се води лека телесна щета, тъй като, с цел да е междинна, би трябвало да са изцяло здрави зъби, без кариеси”, изяснява потърпевшата. А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са подготвени. Нападателят не е открит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР