Поредно правителство прави пореден опит да намали раздутата администрация и

...
Поредно правителство прави пореден опит да намали раздутата администрация и
Коментари Харесай

Правителството ще намалява чиновниците чрез споделени услуги


Поредно държавно управление прави следващ опит да понижи раздутата администрация и да направи работата й по-ефективна. Вицепремиерът Томислав Дончев започва през вчерашния ден взаимен план със Световната банка, който планува закриване на многочислените дирекции и отдели, занимаващи се с една и съща работа в разнообразни ведомства и териториални поделения, и основаване на централни звена за обслужване. Става дума за обединение на службите по счетоводство, " ТРЗ ", " Личен състав " или " Кадри ", правните отдели, звената за IT. Реформата би трябвало да докара до обилни съкращения на служители и икономисване на бюджетни разноски. 

Световната банка е консултант на държавното управление по осъществяване на тази промяна, като за услугите си ще получи 2.4 млн. лв. възнаграждения. А общо планът ще коства 5 млн. лв., като финансирането е по европрограмата " Добро ръководство ", правоприемник на предната Оперативна програма " Административен потенциал ". Липсват обаче прогнози и точни планове какъв брой души ще обиден измененията и какви ще са икономиите на държавни средства. 

" Въвеждаме правилото на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация. Сега всяко ведомство, даже и най-малкото, си има лични счетоводства, адвокати, експерти по ръководство на човешките запаси и други действия, които са еднотипни за всички администрации. Добрите практики оферират тези еднотипни действия да бъдат предоставени на центрове, разнообразни от самите администрации ", изясни Томислав Дончев.

До края на 2018 година в две пилотни министерства би трябвало да се вкара централизирано обслужване на човешките запаси и счетоводните каузи на всички техни подопечни организации и районни структури.

Договорът със Световната банка за пилотно въвеждане на споделените услуги в администрацията бе подписан през май от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Предвижда се банката да оцени вероятните подходи за шерване на обслужването на документооборота, ръководството на човешките запаси, финансите и осведомителните технологии. За задачата следва да бъде изработен обзор на най-малко 5 интернационалните практики за споделени услуги в администрацията, от които българското държавно управление би трябвало да избере кои са най-подходящи за използване у нас. До 2020 година този метод би трябвало да се приложи в общо 10 администрации, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Кои ще са двете пилотни министерства, ще взема решение Съветът за административна промяна.

Засега вицепремиерът не показва до какви съкращения на фрагменти ще докара тази мярка и какви разноски ще бъдат спестени. Наскоро ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че 30% от служителите са непотребни. Вицепремиерът Дончев през вчерашния ден акцентира, че част от специалистите от закритите служби ще бъдат преквалифицирани и преместени на друга работа.

Освен икономии промяната би трябвало да докара и до въвеждане на единни стандарти на работа. В композиция с все по-масовата електронизация на администрацията това ще усъвършенства услугите за жителите и компаниите и ще понижи таксите.

Според последния отчет за положението на администрацията - за 2016 година, щатната й бройка е 132 648 души плюс още 11 779 бройки, които не са на щат. Спрямо миналата година се регистрира понижение на служителите с към 5000, само че 35 държавни и общински структури въобще не са подали данни за личния състав си.

БАЗИТЕ НА ВЛАСТТА

В рамките на плана Световната банка ще изготви и оценка на ръководството на почивните бази, които са благосъстоятелност на държавни ведомства. Възможно е в бъдеще тяхното ръководство също да стане централизирано, без служителите да изгубят право да почиват в тях. " Над 100 почивни бази се стопанисват от държавната администрация. Те обаче не работят добре, натрупат загуби, а качеството на услугите им е неприятно ", изясни вицепремиерът Томислав Дончев. Една от аргументите е, че приходите от активността им отиват в централния бюджет и мениджърите и личният състав нямат тласъци да притеглят повече посетители. " Този модел ще се смени, като да вземем за пример ще се предложи общ модел за резервации и записвания ", разясни Дончев./ segabg.com

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР