Поредно напрежение между премиера и президентската институция. Повод за разменените

...
Поредно напрежение между премиера и президентската институция. Повод за разменените
Коментари Харесай

Служебното правителство изчистило повече от 13 200 служители в министерствата

Поредно напрежение сред премиера и президентската институция. Повод за разменените реплики този път са съкратените чиновници в държавната администрация по време на служебните държавни управления на президента Румен Радев.

По време на служебните държавни управления на Гълъб Донев в интервала от август 2022 година до юни тази година са били освободени повече от 13 200 чиновници от разнообразни министерства. Това демонстрира информация, публикувана от настоящето държавно управление в отговор на медийни запитвания.

Бившият длъжностен министър председател Гълъб Донев, който в този момент е шеф на кабинета на президента Радев, излезе с писмена позиция, в която дефинира данните като погрешни и манипулативни.

" Разпратените до медиите “справки ” освен че не дават отговор на истината, само че и включват всички напуснали по свое предпочитание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били краткотрайно заети на цивилен контракти, чийто период е изминал. Нещо повече – включени са и държавните сдружения, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си потеглят с всяко държавно управление ", се споделя в позицията.

Гълъб Донев декларира също, че равнището на доверие, с което си е тръгнал служебният кабинет, остава недостижимо за настоящия.

" В българската политика операциите са от дълго време употребен способ, за жалост. Но когато се популяризира публично от най-високо равнище - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика ", се споделя в позицията.

Чрез медиите министър председателят Николай Денков насочи своите рецензии.

" Това, което ние споделяме, че като институции би трябвало да работим дружно, не среща поддръжка от другата страна. Непрекъснато има офанзиви. Голяма част от тях са изцяло неоснователни ", счита Николай Денков.

А за справката посочи:

" Общо са 13 000 дружно с пенсионираните. Вие сами пресметнете от тези 13 000 какъв брой са освободени от служебното държавно управление. Така че е извънредно време да спрем с тези офанзиви и да разберем, че светът към нас гори и че ние би трябвало да работим дружно като институции. Просто не знам какво повече би трябвало да стане, с цел да се разбере, че вътрешното разделяне в страната пречи на тази страна да се оправя със дилемите, които има.

Денков увери, че ще продължат да търсят разговор с другите институции, както изисква Конституцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР