Поредният законопроект за ограничаването на разплащанията в брой продължава изключително

...
Поредният законопроект за ограничаването на разплащанията в брой продължава изключително
Коментари Харесай

Корупция и лобизъм стоят зад ограничаването на разплащанията в брой

Поредният законопроект за ограничението на разплащанията в брой продължава извънредно злокобната наклонност на българската страна да постанова все по-сериозна финансова принуда над своите жители. Според законопроект на Министерски съвет, който тази седмица бе признат на първо четене, до 2019 година държавното управление ще забрани всички разплащания в брой със суми над 1000 лева. 

Този законопроект съставлява следващото попълнение в дългия лист на лобистки закони, които пазят избрани корпоративни ползи посредством държавна принуда и в пряк ущърб на свободата на жителите. Предтекстът, несъмнено, още веднъж е видимо доблестен. Ако желаеме да понижим размера на сивия браншове и да борим престъпността, то би трябвало да ограничим разплащанията в брой, споделят ни родните политици със угрижен звук. Ако всички разплащания стават по банков път то няма по какъв начин да се избегне облагането и регистрирането на тези заплащания. Просто, нали?

Защо е нужно да ограничаваме свободата на жителите?

Но дано се замислим, нужно ли е в действителност да ограничим финансовата независимост на всеки един съзнателен жител, с цел да борим престъпността? Не е ли това крещящо несъгласие? Не е ли неуместно автоматизирано да третираме всеки един жител, който желае да заплати в брой като нарушител? Вие нарушител ли сте когато си плащате наема в брой? Когато си купувате видеокамера? Подобна презумция явно е неуместна и най-малко за мен като жител, който всяка година си заплаща налозите – мощно обидна.

Проблемите с престъпността в България явно не се коренят в това, че като си купувате плазмен тв приемник плащате на ръка. Всеки, който твърди сходно нещо е или простак, или шарлатанин. Проблемите с престъпността се коренят в корумпираната правосъдна и полицейска система. Нещо повече, сходни закони ограничаващи свободата на жителите подкрепят точно тази престъпност, която сякаш се пробват да борят.

Мракобесни закони против " закононарушения " без безусловно никаква жертва, каквито са крупните разплащания в брой в последно време станаха рисково известни у нас. Но посредством криминализирането на изцяло безобидни транзакции, страната в действителност уголемява сивия бранш като тика даването на услуги като разплащането на ръка в ръцете на проведената престъпност.

Чии ползи пазят сходни регулации в реалност?

Вярва ли някой в действителност, че този закон по някакъв метод ще помогне в битката с престъпността и сивия бранш? Точно проведената престъпност у нас минимум разчита на разплащания в брой. Ако си мафиот, който се радва на политически заслон, муха те е ухапала, че към този момент не можеш да се разплащаш в брой. Всъщност, в миналото налагало ли ти се е в действителност да го правиш?

В реалност, действителната цел на сходна регулация евентуално е тъкмо противоположното – да отбрани ползите на проведената престъпност и банковият лобизъм у нас. Ако всички жители бъдат принудени да се разплащат по банков път за всяка по-крупна покупка, то те на процедура ще са принудени и да държат всички свои пари в банките. А за банките това значи от една страна повече доходи от такси – повече хора са принудени да употребяват банкови преводи, надлежно банките събират повече пари от такси. Освен това, откакто всички са принудени да употребяват банкови преводи за всяка по-крупна покупка самото равнище на тези такси е доста евентуално да се усили. Просто тъй като жителите към този момент нямат опция – в случай че не ти харесва равнището на банковите такси и решиш да плащаш кеш, то това значи, че си нарушител в очите на властта. И властта надлежно може да те накаже за това.

Насилствена дотация за банковия бранш

Ето по какъв начин би трябвало да гледаме на сходна мярка – като насилствена дотация за банковия бранш. Точно това целят нашите политици – да ни принудят да даваме повече пари на банките, които те покровителстват. Не си мислете, че КТБ е единствената банка, която в миналото се е радвала на дълбоки политически подкрепи у нас. Със сигурност има и други.

Когато политиците пишат сходни закони те не съставляват нас – съзнателните данъкоплатци. Те съставляват лобистките и корупционни ползи, на които робуват. И тяхната единствена цел е да облагодетелстват тези ползи, което бива осъществено посредством ограничение на нашата финансова независимост.

--------------------------------------------------------------------------------
Авторът е член на Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР