Поредният ужас: млада жена е брутално убита на път към

...
Поредният ужас: млада жена е брутално убита на път към
Коментари Харесай

"Връщай се при мъжа си" - убийствата на жени в Турция не спират

Поредният смут: млада жена е брутално убита на път към дома ѝ. Тя е една от 430-те дами, жертви на ликвидиране, единствено през 2019. Женски организации желаят по-добра отбрана против насилието върху дами. Мерки обаче не се вземат, написа " Дойче веле ".

Поредното ликвидиране на жена шокира турската общност и провокира вълна от отвращение в обществените мрежи. Късно вечерта след урока си по балет 20-годишната студентка Серен Йоздемир от черноморския град Орду е намушкана пред дома си от чужд мъж. По-късно младото момиче умира в болничното заведение от раните си.

Предполагаемият причинител към този момент е осъждан дванадесет пъти за закононарушения като ликвидиране на дете и обир, а малко преди убийството на Йоздемир е избягал от пандиза. Ден след нападението мъжът е хванат на автобусна спирка; прокуратурата води следствия.

Не единствено турското общество беше разтърсено от случилото се - високопоставени политици също показаха съболезнованията си и обявиха, че ще бъдат взети ограничения. Много турци са ужасени от обстоятелството, че един палач е могъл да избяга от пандиза. Обстоятелствата към неговото бягство ще бъдат деликатно разследвани, съобщи турският министър на правораздаването Абдулхамит Гюл от ислямско-консервативната партия ПСР.

Не е нещо естествено за жал, че ръководещите демонстрират в този момент внимание към казуса за насилието върху дами. И държавното управление, и турската правосъдна система премълчават този проблем от години, макар че съгласно данни на организацията " Ние ще спрем убийствата на дами " единствено през тази година са регистрирани 430 убийства. Социалните мрежи и ангажираните групи за женски права обаче оказват все по-голям напън върху държавното управление и правосъдната система. През последните месеци няколко случая на извънредно брутално принуждение приковаха вниманието на медиите и демонстрираха, че насилието над дами в редица случаи не се санкционира задоволително строго.

Още един поразителен случай

Убийството на 23-годишната Сюл Чет от Анкара също шокира обществеността - както и методът, по който то е показано от следствените органи. Младата жена била изнасилена в офиса си от двама пияни мъже - единият от които шефът ѝ - и по-късно изхвърлена през прозореца. По-късно мъжете споделили на служителите на реда, че Чет се е самоубила. Съдебните лекари обаче откриват строшаване на врата, разкъсвания в аналната област и упойващи субстанции в кръвта на жертвата. Независимо от това правосъдният доктор и юристът на отбраната считат случая за " секс по взаимно единодушие ", тъй като в последна сметка Чет сама била " решила да пие алкохол с мъже на насаме място ".

Процесът продължи половин година и беше придружен от демонстрации на взаимност от страна на дамите, както и от мощно съпричастие в обществените мрежи. Във вторник съдът в Анкара разгласи, че причинителят ще получи доживотна присъда, а неговият съизвършител - присъда 19 години отнемане от независимост.

" Никога няма да забравим, че следствените органи се пробваха да потулят случая. Ние, дамите, оказахме опозиция и проявихме взаимност ", съобщи след оповестяването на решението Хюлия Гюлбахар, говорителка на организацията " Група за тъждество на дамите ".

Истанбулската спогодба

Женските организации се надяват, че провокираният от сходни случаи публичен напън ще докара до смяна в обществото, за която би трябвало да допринесат както гражданското общество, по този начин и политиците. Много туркини разчитат на Истанбулската спогодба - съглашението на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение от 2014 година

Страните, подписали документа, поемат ангажимент да основат условия за битка с насилието над дами. Турция ратифицира конвенцията преди пет години и я трансформира в правна основа на закон за попречване на насилието над дами и отбрана на фамилията. Въпреки това на процедура правните правила на Истанбулската спогодба не се ползват и плануваните ограничения за помощ и отбрана на дамите не са осъществени. Насилието и дискриминирането против дами могат да бъдат предотвратени единствено в случай че правосъдната система и правоприлагащите органи също ползват съглашението.

Според берлинската активистка Шехназ Къймаз Бахчечи обаче " държавното управление няма волята " да съблюдава отговорностите по съглашението.

" Връщай се при мъжа си "

Гьохче Язар от адвокатска гилдия " Санлиурфа " счита, че казусът се корени в патриархалните фамилни структури и културните привички. " Обичайно е жена, която е застрашена от брачна половинка си и се опасява за живота си, да потърси отбрана от страната. Правните правила са ясни, само че тези дами постоянно чуват изречението " Връщай се при мъжа си ". "

Въпреки че в този момент членовете на държавното управление реагират и са потресени от убийството на Серен Йоздемир, към момента не се вижда политическа воля за битка против насилието над дами в дълготраен проект. Лявата прокюрдска Демократична партия на народите предложи да се образува парламентарна комисия за следствие на насилието над дами, само че през ноември ръководещата партия ПСР и Партията на националистическото придвижване отхвърлиха това предложение. На 25 ноември, когато към 2000 дами излязоха на митинг във връзка Международния ден на насилието над дами в Истанбул, полицията разпръсна събралото се голям брой със сълзотворен газ и пластмасови патрони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР