Поредният случай на насилие над лекар в болница Шейново в

...
Поредният случай на насилие над лекар в болница Шейново в
Коментари Харесай

Ще настръхнете от ужас и гняв, когато прочетете тези случаи на терор и насилие срещу медици у нас

Поредният случай на принуждение над доктор в болница " Шейново " в столицата провокира мощни реакции и митинги измежду медиците. Настояват за фундаментална смяна, с цел да се усещат предпазени на работното място. Записаните случаи демонстрират наклонност на пияни и недоволни пациенти, които изкарват експанзията си върху лекари, санитари, медицински сестри и охранители. А наказванията са различни- от време на време затвор или условна присъда, а от време на време се оказва, че нападателят е с душевен проблеми. Как наподобява насилието над медици у нас, споделя Мина Петрова от Българска национална телевизия.
Случай след случай на принуждение над медицински лица. Агресията против тях е добре позната у нас. По информация на Министерството на здравеопазването, записаните набези над медицински лица в Спешна помощ за 2015 година са 47. За 2016 - 28, а за първите шест месеца на тази година - 25.

Това са общо 100 регистрирани набези единствено над екипи на незабавна помощ в интервал от две години и половина. А по данни на Прокуратурата, формираните досъдебни производства за последните три години са 5, 4 и 2. От тях наказаните са 4-ма за 2014, 1 - 2015 и 4-ма за 2016 година.

29 октомври 2013-та година. 30-годишният Калин Николов атакува фелдшера Денчо Денев в болница в Шумен. Нанася му няколко удара и му счупва носа. Казва, че го атакува, тъй като дейностите му се сторили мудни. Осъден е повече от година по-късно: 16 месеца условно с 4-годишен изпитателен период.

25 май 2014-та година. Йордан Петров влиза в кабинета на ортопеда доктор Преслав Пенев в болница " Св. Анна " във Варна с рани на лявата ръка. Медицинската сестра му споделя да внимава, тъй като цапа документите. Той реагира яростно, хвърля по нея легенче цялостно с кръв и удря с пестник доктор Пенев в лицето. Получава 1 година условна присъда с три-годишен изпитателен период.

5 април 2016-та. Жесток побой над професор Стефан Станчев от " Св. Анна " в София. Нападателите са трима. След време се оказва, че са част от незаконна формация и са арестувани под стража за брой закононарушения. Някои от тях са упрекнати и за нанасяне на тежка телесна щета над професор Станчев.

6 април 2016-та. Екип на Спешна помощ идва в квартал във Варна. Д-р Фалих Фарук и Веселин Николов са нападнати още с излизането им от колата за спешна помощ. Извършителите споделят че се ядосали, тъй като колата за спешна помощ закъсняла. Няма известна присъда.

28 октомври - Баща и наследник атакуват доктор и охранител в болница в Пазарджик. Бащата - Димитър Костадинов към момента не е наказан, само че е импортиран обвинителен акт и към този момент са минали две правосъдни съвещания.

Април тази година. Котел. Отново доктор от Спешна помощ, доктор Елена Милева, е с тежки телесни контузии след нахлуване от 30-годишшен мъж. Няма известна присъда.

25 юни - Пиян мъж нанася побой над доктор Александър Серафимов и охранители в болница в Бургас. Задържан е за 72 часа, само че още не е известна присъда.

Най-сериозната и единствена по рода си присъда за нанесен побой над здравно лице е от 8 години и половина отнемане от независимост за 38-годишния Йордан Александров. През 2014 година, той нанася съществени телесни контузии на доктор Велислава Джонева в Хасково. Присъдата е толкоз сурова, тъй като причинителят е престъпно проявен и побоят е нечовечен.

Това са единствено някои от най-сериозните случаи на принуждение над медицински лица у нас. Те са безапелационни, че желаят по-засилени ограничения и санкции.

Последният случай на побой над доктор беше в столичната болница " Шейново " на 3-ти юли. Д-р Албена Гагова беше атакувана от бащата на новородено, тъй като отказала да даде на мъжа плацентата. Лекари от цялата страна излязоха на митинг против насилието в лечебните заведения и незабавните центрове. Колегите на Гагова приканват министъра на опазването на здравето и членовете на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание за поддръжка в битката против насилието.

По информация за Българска национална телевизия от представителя на основния прокурор, Румяна Арнаудова, по самодейност на Прокуратурата, до края на тази седмица ще се организира работна среща с Министерството на здравеопазването за установяване на ограничения за противопоставяне на насилието и отбрана на медиците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР