Поредният протест пред столичната Съдебна палата срещу кандидатурата на Иван

...
Поредният протест пред столичната Съдебна палата срещу кандидатурата на Иван
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Поредният митинг пред столичната Съдебна палата против кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор мина във вторник под надпис " Да бъде светлина " - с фенерчета и включени светлини на телефоните

49-о място от 141 страни заема България в Глобалния показател по конкурентоспособност на Световния стопански конгрес (WEF), което е усъвършенстване с две позиции по отношение на предходната година. Съкратеното правосъдно разследване няма да се ползва по каузи за съзнателно ликвидиране. Това гласоподава дефинитивно Народното събрание в сряда. От първичните три идентични плана за смяна в Наказателно-процесуалния кодекс на Българска социалистическа партия, ВОЛЯ и " Обединение патриоти " отпадна препоръчаната възбрана за кратко произвеждане и при тежки телесни повреди. Управляващите използваха случая, с цел да запишат в закона и друга противоречива наредба - че Специализираният съд ще гледа делата, които ще се проверяват от бъдещата Европейска прокуратура.

С три на два гласа Съветът за електронни медии стартира в сряда процедура по предварително преустановяване на мандата на генералния шеф на БНР Светослав Костов поради невижданото петчасово прекъсване на стратегия " Хоризонт " на 13 септември т.г., последвало опита за премахване на журналистката Силвия Великова от ефир. Костов има период пет работни дни, с цел да изложи своите съображения за процедурата и претекстовете.
В цялостна секретност и за рекордно малко време - единствено 20 минути, в събота шоуменът Слави Трифонов учреди и оглави партията " Няма такава страна ". Медии до събитието не бяха допускани, а участниците в събранието са били инструктирани да не дават никакви изказвания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Главният прокурор Цацаров е оценил като безпричинно настояването на Вътрешна македонска революционна организация за закриване на Българския хелзинкски комитет . Според Цацаров изказванието, че БХК оказва напън върху съда, като провежда безвъзмездни семинари за магистрати и пази подсъдими в съда, не са данни за противодържавна активност.

С приближаване на крайния период за Brexit английският министър председател Джонсън (на снимката) съобщи, че е " умерено оптимистичен " за договорка, а ръководителят на Европейска комисия Юнкер разяснява, че въпреки да не изключва договорка през идващите дни, прогрес няма

Фотограф: Reuters Свят

Турската войска стартира военна интервенция в Северна Сирия , която може да докара до спор с кюрдите. Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че задачата е да се сътвори " зона за сигурност ", която да е прочистена от кюрдските сили и където да бъдат разселени сирийски бежанци. Офанзивата се случва, откакто президентът Доналд Тръмп реши да изтегли американските сили от североизточните елементи на Сирия и по този начин даде зелена светлина за турска офанзива по кюрдите. След което направи завой в позицията си и заплаши " да унищожи стопанската система на Турция ", в случай че страната премине избрани граници в Сирия.
Италианският парламент гласоподава да ореже фрапантно броя на депутатите с една трета . Така броят места в долната камара ще бъде понижен от сегашните 630 до 400, а в Сената - от 315 до 200. Решението би трябвало да влезе в действие от 2023 година, когато са планувани идващите парламентарни избори. Предложението на антисистемното Движение " 5 звезди " беше подкрепено от съдружния му сътрудник - лявоцентристката Демократическа партия, крайнодясната " Италиански братя " и " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони.

Гърция показа пробизнес бюджет , който включва амбициозни цели за икономическия напредък, намаление на налозите, стимулиране на частните разноски и поощряване на непознатите вложения. Критиците обаче считат, че заложените цели са прекомерно оптимистични и нереалистични.

Неизвестни причинители са разкрили пукотевица в немския град Хале покрай синагога и магазин за дюнери. Жертвите са две

Фотограф: Reuters

Икономика
" Еврохолд " дава обещание 530 млн. лева вложения в ЧЕЗ , в случай че придобие бизнеса на групата в България. Компанията ще влага парите още в първите години на ръководството и няма да желае фрапантно повишаване на тока, разгласи управлението на кандидат-купувача дни откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задвижи производството по договорката. Средствата ще дойдат от банките, които поддържат покупката - Deutsche Bank и Nomura. Парите ще бъдат вложени в понижаване на загубите на електрическа енергия, по-висока събираемост на вземанията и умни системи за бързо реагиране при повреди.

Държавата набра още 69.2 млн. лева нов дълг в последния за годината търг на ДЦК. В понеделник Министерството на финансите преотвори за четвърти път пуснатата през юли 20-годишна емисия, като доходността по нея падна до 1.38%. Така общият размер на продадените скъпи бумаги през годината доближава съвсем 970 млн. лева, като към този момент парите се употребяват за попълване на фискалния запас. Сумата е покрай законовия предел за нов дълг от 1 милиарда лева, който страната може да поеме през 2019 година

Всеки втори в България е с месечен приход под минималната заплата , демонстрира информация на Национална агенция за приходите. Това са близо 1.5 млн. души от общо 3.14 млн., които през предходната година са заявили облагаем приход пред данъчната организация. Броят на хората с приходи под минималната работна заплата понижава спрямо 2017 година От справката излиза наяве още, че общият размер на заявените приходи от дивиденти през предходната година е малко над 5.6 млн. лева, което е намаляване с 23% по отношение на 2017 година, когато тази сума е възлизала на 7.3 млн. лева
Инвестиционната банка HSBC редуцира до 10 хиляди работни места като част от стратегия за стесняване на разноските на новия краткотраен основен изпълнителен шеф Ноел Куин, заяви Financial Times. Броят на чиновниците на HSBC е близо 238 хиляди души, а оптимизациите ще обиден първо подразделенията на банката в Европа.

Бизнес

Moody`s намали вероятността на Общинска банка от постоянна на отрицателна.
Международната организация резервира присъдения ѝ депозитен рейтинг Ba3, само че смяната на вероятността значи, че има възможност от намаляване в идващите 12 до 18 месеца. Според специалистите са налице основни опасности пред проектите на банката да се преориентира към по-устойчив бизнес модел, откакто беше приватизирана през 2018 година

Онлайн платформата за фермерски артикули Farmhopping затваря , само че физическият магазин в София ще продължи да работи. Българската онлайн платформа за фермерски артикули разгласи желанията си на страницата на компанията. Причините са главно финансови - дребният български пазар не съумява да обезпечи задоволително средства за нужните вложения в тази ниша, излиза наяве от известието на притежателите. Сделки и планове

Близо 200 програмисти към този момент работят в " Бош инженеринг център София ".
Софтуерните експерти в българския екип на немската софтуерна компания Bosch създават програмен продукт за автомобилната промишленост, а в вероятност решенията им са стъпка към самостоятелните коли. Компанията употребява пространства чартърен в лабораторния комплекс на " София тех парк ". Инвестиция е направена в съоръжение, програмен продукт, хардуер и обзавеждане.

Американската компания за изнесени услуги Sutherland открива офис в Пловдив. Това е 61-ият офис на компанията и упованията са в него да работят 300 чиновници до края на 2020 година От Пловдив ще бъдат обслужвани клиенти на немски говорещи пазари, като наетите през тази година ще бъдат към 100 души. В България компанията към този момент има офиси в София, Варна и Бургас, в които работят общо 2800 чиновници.

Собственикът на ОББ откри център за споделени услуги във Варна за над 300 чиновници. Местният " KBC Клон България " на белгийската финансова група KBC ще стартира работа в края на годината на повърхност 5500 кв.м в една от постройките на някогашния " Пфое мол " в града, която към момента се ремонтира. Част от чиновниците, наети във Варна, ще се занимават с действия като HR, планов мениджмънт, ръководство на собствеността, ИТ и риск мениджмънт. Отделна група чиновници, които следва да бъдат наети, ще е заета с комерсиално финансиране.

ГБС ще построи компресорите на " Турски поток " против 350 млн. лева в консорциум с немската Ferrostaal. Обединението подписа контракт с държавната " Булгартрансгаз " за построяването на две компресорни станции за продължението на " Турски поток " през България. Единственият различен претендент - консорциум сред дребна компания за климатични системи и сътрудници от Украйна и Беларус, бе предложил над 369 млн. лева, което е над бюджета на процедурата, заради което отпадна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР