Поредният опит на президента Румен Радев да наложи ефективно вето

...
Поредният опит на президента Румен Радев да наложи ефективно вето
Коментари Харесай

Десетият опит на Радев да наложи вето завърши неуспешно

Поредният опит на президента Румен Радев да наложи дейно несъгласие (десето вето) върху признат от третото държавно управление на Бойко Борисов закон не мина. Този път ставаше въпрос за ремонти в Закона за държавната благосъстоятелност. Ветото беше отхвърлено със 145 гласа „ против”.

Държавният глава наложи несъгласие, тъй като с поправките се разреши апортиране на парцели и движимости, които са благосъстоятелност на търговски сдружения с 50 и повече % държавно присъединяване и са в неразрешения за приватизация лист (параграф 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост). С други думи – такива парцели и движимости ще могат да се приватизират, защото могат да бъдат прехвърляни към сдружения, които не са в забранителния приватизационен лист. А Румен Радев дефинира това за " скрита, безвъзмездна приватизация, уредена със закон ".

Депутатът от Българска социалистическа партия Пенчо Милков беше първият, който взе отношение и предизвести, че с този закон ще може да се приватизират знакови парцели като НДК и Белмекен, тъй като това ще зависи единствено от политическата воля на Министерския съвет. 98% от държавното имущество, което е подлежало на приватизация, е приватизирано – протяга ръка се на другите 2%, уверено сподели националният представител от Българска социалистическа партия.

В отговор ръководителят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов разгласи, че от президентството " явно не са разбрали кой знае какъв брой " от закона, тъй като материята била комплицирана, а в случай че са разбрали, спекулирали. Още с подписването на законопроекта споделих, че ще го сверяваме доста точно – казусът с режима на апорта беше подложен от икономическото министерство, фактически е останала препратката към режима за Закона за публично-частното партньорство, изясни Кирилов. Той изясни, че на разискването в правна комисия на второ четене отсъствал, тъй като бил в командировка.

Още детайлности прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР