Поредният опит да се внесе някакъв ред в здравната система

...
Поредният опит да се внесе някакъв ред в здравната система
Коментари Харесай

Още една година НЗОК ще плаща на раздута болнична мрежа

Поредният опит да се внесе някакъв ред в здравната система се отсрочва. При сключването на контракти за финансиране на лечебните заведения тази година здравната каса няма да се съобрази с новата национална здравна карта, оповестиха от НЗОК. Проектът на картата планува касата да заплаща за 6000 кревати за интензивно лекуване в лечебните заведения по-малко, само че това ще стане в най-хубавия случай следващата година. За това оповестява на първата си страница вестник " Сега ".
Причината е, че здравната карта се забави и сега тя още е на стадий публично разискване, занапред следва да се одобри от Министерския съвет и да се разгласява в " Държавен вестник ". Затова касата ще подписва договорите си с лечебните заведения както и предходната година, т.е. би трябвало всички, които са работили с нея през 2017 година, да получат контракти и през тази, като не се взема поради това, че съгласно картата има непотребни структури.
Договорите с лечебните заведения се подписват сега, а процесът ще продължи до края на месеца. Те са по рамковия контракт за тази година, който е в действие от 1 април. Ако лечебните заведения нямат контракти, нямаме съображение да им плащаме, по тази причина и не можем да чакаме новата здравна карта, мотивираха решението от НЗОК.
Според разновидността на националната здравна карта, квалифициран от здравното министерство и показан през април, 5892 са непотребните кревати за интензивно лекуване в лечебните заведения у нас, като най-вече са в София и Пловдив. Общо у нас има налични 38 803 болнични кревати, като при 100% приложимост ще са задоволителни 24 723 кревати. Предложени са обаче 32 913 кревати със 75% приложимост. Очаквано планът провокира неодобрение измежду шефове и притежатели на лечебни заведения, против него се оповестиха и от лекарския съюз.
По закон от 2016 година здравната каса би трябвало да се съобрази и да финансира единствено избраните за нужни кревати, като в кои лечебни заведения ще са те, се избира по критерии от разпоредба на Министерство на здравеопазването. Освен това в областите, където има остатък, нови лечебни заведения няма да могат да работят с касата. В оценката за въздействието на картата даже е записано, че се чака договорите с лечебните заведения по новите критерии да се сключат още тази година, с помощта на което ще се реализира финансова дисциплинираност.
Министерство на здравеопазването приготви нова здравна карта, защото предходната - от 2016 година, падна в съда по официални аргументи - не беше оповестена в " Държавен вестник ". Тя беше по-малко рестриктивна - съгласно нея непотребните кревати бяха 2429, само че по този начин и не създаде никакъв резултат. Въпреки че беше в действие, през 2016 година НЗОК официално подписа контракти за по-малко кревати, само че не отхвърли финансиране на нито едно лечебно заведение, нито понижи парите на лечебните заведения, без значение че договорите на част от тях бяха за по-малко кревати. През 2017 година касата също не се съобрази с картата, защото се очакваше тя да падне в съда.
За наложителна здравна карта се приказва от над десетилетие, само че законът беше изменен едвам при втория кабинет " Борисов ". При първото държавно управление на ГЕРБ още веднъж беше призната здравна карта, само че тя беше с пожелателен темперамент и не попречи на НЗОК да финансира още десетки нови лечебни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР