Поредният метеорен поток Леониди очакваме да видим след полунощ в

...
Поредният метеорен поток Леониди очакваме да видим след полунощ в
Коментари Харесай

Звездопад ще озари небето след полунощ в събота

Поредният метеорен поток Леониди чакаме да забележим след среднощ в петък против събота. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл - Тътъл, а названието им е обвързвано със съзвездието Лъв /Lео/, напомни Иванка Гецова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник " във Варна.
Тя изясни, че Леонидите са доста красиви, те са с леко зеленикав цвят и са доста бързи - стрелват се като змийчета на небето със 71 км/сек. Не се чака някаква висока интензивност - 10 метеора на час или на 5 минути по един. Ако има ранобудни и времето е хубаво, Леонидите могат да се следят след 2 часа, до 5.30 сутринта от югоизток и изток, когато изгрее съзвездие Лъв под лапите на Голямата Мечка. Метеорният поток е в своя разцвет на всеки 33 години, като последно е следен през 1998 година, а идващият е през 2031 година
Най-ослепителното и зрелищно събитие ни чака на 13 против 14 декември, когато падат Геменидите, метеори в съзвездието Близнаци, които са по-впечатляващи и от августовските Персеиди. Около 120 падащи звезди на час може да пресекат небосклона.
Според националните поверия звездопадът е възвишен знак и до ден сегашен хората излизат отвън светещите градове, с цел да го гледат. Защото тъй като е хубав, а и вълшебен и множеството имат вяра, че огненият дъжд сбъдва желанията им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР