Поредният локдаун е вдигнат частично и галериите отново отварят врати.

...
Поредният локдаун е вдигнат частично и галериите отново отварят врати.
Коментари Харесай

6 изложби в София, които можете да посетите този месец

Поредният локдаун е вдигнат отчасти и галериите още веднъж отварят порти. Някои от изложбите са подготвяни повече от година и в този момент ще можем да ги разгледаме, докато  галерии и музеи в доста страни по света към момента остават затворени. Ето и събитията, които можете да разгледате през месец април и да се потопите в актуалното изкуство.

Чешкия културен институт 7 април – 5 май

При огромен интерес в Чешкия културен институт, към този момент беше открита изложбата с произведения на чешкия създател Милан Пекарж . Роденият през 1980 година Пекарж е интернационално приет чешки дизайнер на керамика и учител във Висшия институт за приложни изкуства в. Той опитва в техниките, с помощта на което съумява да сътвори неповторими образни композиции. Авторът работи с съществени химични детайли и техните съединения. В някои от плановете си залага и на взаимната работа със експертите от Природонаучния факултет на Карловия университет.

Изложбата, готова за Чешкия център в София, е озаглавена „ На повърхността “. В нея са показани керамични вази, други по-малки съдове и фотографии на глазури, направени с електронен микроскоп. Въпреки че става въпрос за чисто техническо изображение, в границите на експозицията, наблюдаващият може автоматизирано да го схване като деен притежател на естетическо качество, сходно на картината.



Софийска градска художествена изложба, 13 април – 13 юни

В средата на април следва да отвори порти галерия, отдадена на художника живописец Андрей Даниел . Поканата към него е отправена още през 2019 година и с екипа на Софийска градска художествена изложба дружно стартират подготовката й. През 2020 година, до момента в който се сортират неговите платна, надареният създател ни напусна, което постанова и преосмислянето на целия план.

Предстоящата галерия е разширена от в началото замисления вид, с цел да покаже повече от цялостното творчество на Даниел. Включен е и основаният особено за случая албум биография и каталожна част, представяща неговата живопис в последователен ред.

Андрей Даниел е работи главно в региона на, само че също и на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 100 участия в представителни изложения на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 изявления. Автор на книгата „ Неща, места и хора “. Има десетки независими изложения и няколко български и интернационалните награди за живопис.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР