Поредният критичен доклад на Брюксел за съдебната реформа и борбата

...
Поредният критичен доклад на Брюксел за съдебната реформа и борбата
Коментари Харесай

ГЕРБ и прокуратурата се поздравиха с най-позитивния доклад на ЕК

Поредният сериозен отчет на Брюксел за правосъдната промяна и битката с корупцията у нас бе посрещнат от ръководещите и управлението на прокуратурата по отрепетирания към този момент сюжет – да се признае за " справедлив " и " положителен ". Като максимален триумф бе посочено това, в документа няма нови рекомендации към България, като комфортно бе подценено заключението, че няма ни една " приемливо " изпълнена рекомендация от остарелия отчет. Публичните внушения, че отчетът е положителен, се базират и на майсторско вадене на определени изречения от обособени фрази, както и от цялостния подтекст.

" Това е най-позитивният отчет, който сме имали по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) ", заключи министърът на правораздаването Цецка Цачева, съгласно която Европейска комисия " ясно отбелязва позитивни трендове и реализирани резултати както на сегашното държавно управление, по този начин и във връзка с цялостната обстановка в страната ".

" Обективно, правилно са посочени осъществяванията по всички 17 рекомендации. Няма нито една рекомендация, по която не се работи ", сподели Цачева и оцени, че " като цяло тонът на отчета е извънредно положителен ".

" Независимо от позитивните оценки по 17-те рекомендации, ясно се декларира, че работата би трябвало да продължи, което може единствено да ни стимулира и да стигнем с по-бързи темпове до дефинитивно осъществяване на тези рекомендации ", добави Цачева.

Докладът на Европейска комисия регистрира безусловно следното: " Европейската комисия към момента не може да заключи, че някой от индикаторите (за прогрес – б.р.) е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий ". Документът за следващ път подлага на критика България за неналичието на резултати в битката против корупцията по върховете на властта, за предизвикващите кавги парламентарни практики и безотчетността на основния прокурор.

" Целта е да се регистрира " приемлив прогрес ", с цел да има съображение в края на 2018-та или началото на 2019 година да отпадне МСП ", сподели Цачева.

" За осъществяване на рекомендациите в региона на правосъдната промяна българските управляващи са заложили необятен набор от законодателни и институционални рамки, които стартират с смяна на конституцията, последвани от смяната на законите за правосъдната власт. Отчита се положително новият ред и механизъм за избор на членовете на Висш съдебен съвет ", уточни Цачева.

Според нея Брюксел дава позитивна оценка на направения антикорупционен закон, като се отбелязва обществения метод, по който е изработен с работна група с присъединяване на неправителствения бранш.

Само позитиви видя и прокуратурата

Ръководството на прокуратурата също счита, че индикатор за " приетия прогрес е неналичието на нови рекомендации ". За похвала от Брюксел са изтълкувани изразените очаквания от Европейска комисия, че в близко бъдеще България ще извърши рекомендациите.

Като позитивна оценка се показва констатацията, че прокуратурата е направила разбор и е набелязала ограничения за повишение успеваемостта на следствията. Изводът от отчета на Европейска комисия е, че тези ограничения на прокуратурата не са " изразени в съответни дейности " против корупцията по върховете на властта.

Прокуратурата счита за хвалба и това, че дава информация по институционален път и посредством постоянни пресбрифинги за каузи с висок публичен интерес. В отчета на Европейска комисия се споделя следното: " Що се отнася до даването на такава информация, не е основан последователен механизъм за докладване "

Прокуратурата регистрира като положителна оценка регистрирания спад на " забележимото принуждение " и работата на профилираните съд и прокуратура по делата против проведената престъпност. По същия метод се интерпретира и изразената от Европейска комисия вяра за " прогрес в последващите дейности " по промяна.

Българска социалистическа партия: Въодушевлението на ГЕРБ е необяснимо. Докладът е неуспех

" В 17-тия подред отчет на Европейска комисия ясно е маркирано, че няма нито една изпълнена рекомендация от тези, които бяха избрани през януари месец ", разяснява в сряда зам.-председателят на парламентарната група " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков пред публицисти в Народното събрание.

" В резултат на това България ще се озове в много непривичната обстановка - да ръководи един съюз, който се съмнява в използването на главен принцип в тази страна - върховенството на правото. На този декор въодушевлението на представителите на ГЕРБ е необяснимо ", добави той.

Според него в отчета ясно е декларирано, че законодателният развой в региона на правораздаването е безреден, незадоволително добре квалифициран, създаващ кавги.

" В този отчет е установено също, че няма резултат в битката с корупцията по висшите етажи на властта. За 17-ти път Европейска комисия ни сподели: Опитайте отново! Ако в този момент в позитивния подтекст на нашето председателство, ние не успяхме да убедим европартньорите, че сме свършили добра работа, то това не ни кара да сме оптимисти. Този отчет е неуспех ", сподели Зарков.

По мотив изказванието на ГЕРБ, че отчетът бил справедлив и нямало нови забележки, Зарков разяснява: " Европейска комисия към този момент не знаят какво да ни кажат. Той е справедлив – вътре написа, че нито една от рекомендациите, които са ни споделили януари, не е изпълнена ".

Докладът като щит против вота за съмнение

Депутатите от ГЕРБ взеха решение да употребяват позитивния съгласно тях отчета на Европейска комисия против бъдещия избор на съмнение, подготвян от опозицията. " Докладът на Европейска комисия е добра основа за причини против вота на съмнение ", споделиха от партията.

" Докладът е справедлив ", по думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, и " мотивиращ " - съгласно ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов.

Цветанов повтори опорната точка, че в документа няма нови рекомендации. Освен това отчетът регистрира необратимост на процесите у нас, счита той и се надява през 2018 година наблюдението за България да бъде прекратено.

В частност Цветанов е задоволен от констатациите за битката с проведената престъпност и работата на съответните органи и структури. " Европейска комисия регистрира и конституционните промени от 43-я парламент в правосъдната власт и избора на Висш съдебен съвет ", изреди още зам.-председателят на ГЕРБ.

" Изцяло сме удовлетворени от отчета, който излезе за страната ни ", заключи той. По думите му Европейска комисия отбелязва, че от май т.г. в България към този момент има непоклатимост, държавното управление продължава промените и в следствие има напредък.

Затова Цветанов прикани политическите съперници, които за следващ път са показали опити за дискредитиране на Народното събрание, да прочетат деликатно текстовете, тъй като като политици носят отговорност за стабилността.

" Приемаме и ще се съобразим с бележките, свързани с обществените разисквания на законопроектите ", заявява Данаил Кирилов.

Нинова: Толкова обятия и целувки на премиера – и ни дават този отчет

" При дейната външна политика на премиера – обятия и целувки, ни дават отчет, и то преди председателството, в който се споделя, че Европейска комисия не може да стигне до заключението, че което и да е от условията в областта на битката с корупцията, проведената престъпност и правосъдната система е изцяло изпълнено ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в сряда сутринта пред бТВ, имайки поради демонстрацията на топли връзки сред Бойко Борисов и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Тя дефинира предлагането на ГЕРБ за промени в конституцията, с които да отпадне отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията, като безспорна димка, пиар акция и обезверен ход за пред Брюксел.

" Този ход с приватизацията е бил финален обезверен ход пред Брюксел, с цел да кажат: " Ето, имаме проблеми с корупцията, само че той не е при нас, а е бил 20 година обратно и ние започваме да го борим ", разясни тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР