Поредните протести на жители на София срещу намерения на общината

...
Поредните протести на жители на София срещу намерения на общината
Коментари Харесай

Софиянци срещу общината: епизод пореден

Поредните митинги на поданици на София против планове на общината бяха провокирани от проектите за дефинитивно прекъсване на трамвая па бул. " Арсеналски ". Става въпрос за линия 6, която стигаше до кв. " Лозенец ".

Маршрутът на трамвай 6 беше изменен преди към две години поради строителството на метрото и вместо до " Лозенец " той се движи до кв. " Иван Вазов ". През това време неизползваните релси по бул. " Арсеналски " се трансфораха в паркинг. Решението за смяна на маршрута беше оповестено като краткотрайно, само че в този момент е допустимо да стане и непрекъснато. Това провокира недоволството на част от жителите на " Лозенец ".

Бъдещето на трамвай 6 би трябвало да се реши с избора на вид за това по какъв начин да бъде уредено придвижването през тунела на НДК. Целта е да бъде преместен трамваят по бул. " Скобелев, защото пречи на живеещите до релсите хора. Преминаването на мотриси по този бул. също беше сякаш краткотрайно решение поради строителството на метрото, само че ситуацията остава непроменено с години. Живеещите в региона неведнъж стачкуваха с искане релсите да бъдат изместени, с цел да не минават до домовете им.

От предходната година се преглеждат няколко разновидността за това по какъв начин да минават транспортните средства през тунела на НДК, с цел да се махнат линиите по " Скобелев ". На последното съвещание на профилирания експертен съвет към направлението " Архитектура и градоустройство " на общината е решено окончателният вид да бъде определен след публично разискване с жителите на " Триадица " и " Лозенец ".

Според зам.-кмета по превоза Евгени Крусев, представен от бТВ, най-вероятният вид е трамваят по бул. " Арсеналски " да бъде сменен с тролей, който да минава по него и да стига до кв. " Манастирски ливади ". Такова решение обаче не се предлага в обсъжданите от експертния съвет разновидности.

Протестите за опазване на трамвая по бул. " Арсеналски " са от години. От организацията " Спаси София " проведоха и подписка против прекъсването му, в която по техни данни са се подписали над 5000 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР