Поредните промените в Закона за енергетиката, вече приети на първо

...
Поредните промените в Закона за енергетиката, вече приети на първо
Коментари Харесай

Новите изменения в Закона за енергетиката влизат на второ четене в комисията по енергетика


Поредните измененията в Закона за енергетиката, към този момент признати на първо четене и допълнени с разнообразни работни оферти, влизат за второ четене в комисията по енергетика към Народното събрание. Както излиза наяве от документите част от тях, по-точно в бранша за газа, са поизгладени и има очакване след разискването в комисия да стигнат до пленарната зала. Критиките против поправките, касаещи електроенергийния пазар, обаче остават. Засега двата съществени текста, провокирали паника в бранша, не са оттеглени, нито прецизирани. Редица организации към този момент се изрекоха сериозно по плана за новите ремонти. Предстои да разберем по какъв начин депутатите четат обществените сигнали.

Тенденциите

Европейската комисия още от първите дни на ноември ще стартира преразглеждане на енергийната си визия. Заявка за това към този момент даде новият ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Очакването е измененията да бъдат ориентирани към предприемане на по-бързи стъпки за промяна на енергетиката на обособените страни в сходство с уговорките към Парижкото съглашение за климата. Във връзка с това може да се наложи и смяна в интегрирания проект на България. Още повече, че до края на годината той към момента ще е на равнище разискване.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия счита да вкара нови енергийни налози. Сериозни промени се готвят и за транспортния бранш, където разноските за сила са извънредно съществени, изхвърлянето на излъчвания е доста високо, а енергийната успеваемост ниска. Обмислят се и нови налози за въздухоплавателния бранш. Това като цяло визира сегашни и бъдещи капиталови планове в другите сегменти на електроенергийния пазар.

Реално, преди да са ясни окончателните планове на Европейската комисия и преди да е одобрен интегрираният проект на България, е извънредно рисково всяко по-рязко придвижване в електроенергийния бранш на страната, още повече на равнище законодателство.

Какво оферират вносителите на поправките в електроенергийната част

Поредните ремонти в Закона за енергетиката трябваше да са ориентирани главно към образуването на конкурентен пазар на природен газ и основаването на газова борса. Идеята е за основаване на правила, по които да се развие концепцията за дребен районен газов хъб, като се дава опция и за разчупване на до момента съществуващият модел, като се освобождават избрани държавни количества за свободна търговия.

Пазарът на природен газ има своите вероятности. Има и опция при основаването на газовата борса да се избегнат някои неточности, позволени при образуването на БНЕБ.

На този декор е повече от необичайно вкарването в последния миг на нов план за ремонти в За кона за енергетиката, които удрят главно фирмите от ВЕИ бранша. Предложенията в частта за електроенергийния пазар плануват за пръв път промени, касаещи прехвърлянето на гаранции за генезис и евентуално по този текст ще има много мнения преди разискването в пленарна зала.

Най-голямо безпокойствие измежду специалистите обаче основава текстът, в който се споделя, че „ Балансиращите групи не могат да се сплотяват с общ финансов сетълмент “. Въпреки направените до момента възражения текстът участва и в сегашния вид.

Търговците на електрическа енергия и в частност АСЕП към този момент показаха мнение за отпадане на това предложение, защото „ вкарва административни ограничавания за координаторите на балансиращи групи “, което ще повлияе отрицателно при развиването на свободен енергиен пазар в България. „ Ако се забрани опцията балансиращи групи да се обединят с общ финансов сетълмент, от една страна, ще увеличи разноските за балансиране и надлежно цените за електрическа енергия на крайните клиенти, а от друга, ще затрудни процесите по либерализация с излизане на производители на свободен пазар и групирането им по технологии в разнообразни под-координатори. Ще се утежни конкурентната среда за реализиране на активността координатор на балансираща група, като чакаме по-малките търговски участници да излязат от пазара “, разясниха от Асоциация свободен енергиен пазар.

Запазва се и текстът, който планува ограничавания за пазарни участници и производители на електрическа енергия от възобновими източници да продават електрическа енергия по дълготрайни контракти. В предлагането за промени в проектозакона преди второ четене е записано, че „ производителите с обект с обща конфигурирана мощ 1 MW и над 1 MW по Закона за силата от възобновими източници реализират покупко-продажби на проведен борсов пазар в сегменти „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “. Както към този момент разясниха специалисти, сходно пазарно ограничаване ще сътвори проблеми за ВЕИ производителите, а и демонстрира нежеланието на законодателя да развива това екологично чисто произвеждане у нас.

Отдавна е потвърдено, че законови правила, направени по поръчка единствено на една група ползватели водят до деформиране на пазара. Примерът през днешния ден е положението на БНЕБ, която удовлетворява в задоволителна степен сдружения от държавната енергетика, само че не са малко недоволните от частния бранш. Въвеждането на условия, подбудени единствено от някои работодателски организации, или избран вносител, без да са съобразени с производителите на електрическа енергия от частния бранш и с предвидими последици за потребителите може да доведат електроенергийния пазар до крайности, а това ще изкриви модела на либерализация на електроенергийния пазар, разясняват специалисти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР