Поредните промени в Закона за автомобилните превози са отново на

...
Поредните промени в Закона за автомобилните превози са отново на
Коментари Харесай

Промени в закона слагат ред в движението на тротинетки и „Пътна помощ“

Поредните промени в Закона за автомобилните транспорти са още веднъж на вниманието на депутатите от отрасловата комисия, която се събира през днешния ден след коледната почивка. С поправките се регламентира придвижването с тротинетки по пътищата, транспортите на развалени транспортни средства с „ Пътна помощ “, транспортите с атракционна цел и основаването на обединен обществен таксиметров указател, съобщи БГНЕС.

С цел да се прекрати практиката превозвачи, направили нарушавания, да прекратят лиценза си по своя самодейност и да подадат заявление за издаване на нов, с цел да избегнат започване на административно произвеждане. В законопроекта е планувано правата да не се приключват по искане на притежателя до привършване на инспекцията за лишаване на лиценза по решение на лицензиращия орган или при почнала инспекция в предприятието – до нейното привършване.

Липсата на наредба на транспортите с атракционна цел води до неспособност във връзка с същите да бъде реализиран надзор, заради което в законопроекта се предлага транспортните средства да бъдат регистрирани в съответната община или на територията където ще се реализират транспортите. Предвидена е и легална формулировка на „ транспорт с атракционна цел “.
Липсата на ясни правила при потреблението на самостоятелни електрически транспортни средства (тротинетки) е значителен фактор и причина за настъпването на пътнотранспортни катастрофи, застрашаващи здравето и живота на уязвимите участници в придвижването. С направените оферти се цели превъзмогване на тази празнина.
Миналата есен Министерство на вътрешните работи предложи водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни детайли, да не се движат по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 километра в час, да не надвишават оптимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години и притежаващи една от категориите в закона за придвижване по пътищата. Сред предложенията е също въвеждане на регистрация за по-големите тротинетки.
Регламентирането на тротинетките по пътищата е проблем в целия Европейски съюз. Брюксел сега подхваща дейности по събиране на информация от страните членки, която да послужи за разбор и подготовка на законодателен акт, с който да бъде преодоляна откритата празнина в настоящата все още нормативна уредба.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР