Поредните манипулации изрече нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в

...
Поредните манипулации изрече нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в
Коментари Харесай

Поредните лъжи на Белев потекоха от тв екрана

Поредните операции изрече нелегитимният ръководител на Асоциацията на парковете в България (АПБ) Тома Белев в ефира на Българска национална телевизия 1 в четвъртък вечерта.

При гостуването му в предаването „Още от деня“ като конкурент на Белев и в отбрана на развиването на зимния туризъм застана някогашната министърка на околната среда и водите Евдокия Манева.

Тя напомни, че има дефинитивно решение на съда, което постановява, че Тома Белев е обсебил от години управителния пост в АПБ и употребява сдружението, с цел да прокарва лъжливите тези на зелените и да заблуждава българската общност.

Белев разгласи, че това не е правилно и решението на Софийският апелативен съд (САС) е в негова изгода. Той съобщи, че ще покаже документа.

Истината е малко по-различна – Тома Белев демонстрира единствено един абзац от решението, който той пояснява по личен метод, без да е правист и декларира, че всичко е в негова изгода.  Всъщност в решението е записано,  че последното Общо заседание на АПБ не е законно и гласуваното от него не е в действие. На това Общо заседание председателството на Белев е възобновено, откакто той вкарва свои хора в ръководството на сдружението и точно с техните гласове си подсигурява шефското място.

А решението на съда за нелегитимността е дефинитивно, тъй като, както „Труд“ писа тогава, Белев не е внесъл таксата за обжалване пред Върховния касационен съд и след приключване на периодите решението на САС е влезнало в действие и може да се види:

 Решение Тома Белев

Целият проблем

АПБ е основана през 2003 година от осем дирекции на държавни естествени паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията, се състои от Дирекциите на парковете, където са показани от съответните шефове. Те избират Белев за ръководител, тъй като към оня миг е шеф на Природен парк „ Витоша ”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо заседание, на което се избира нов Управителен съвет и ръководител. Такова заседание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен като шеф на Политическа партия „ Витоша ”, след извършен конкурс. Това автоматизирано значи, че той няма право да съставлява Асоциацията, тъй като до тогава е бил ръководител в качеството си на шеф на Политическа партия „ Витоша ”.

През 2014 година, две години, откакто към този момент не е начелo на Политическа партия „ Витоша ”, Тома Белев провежда привикване на Общо заседание, с цел да подмени Устава, като задачата е, да се вкарат 15 физически лица, с което се трансформира съотношението при гласоподаване в интерес на хората на Белев.

Чрез тази смяна, без да е шеф на парк, Белев остава ръководител на организацията употребявайки гласовете на своите доближени. Именно това Общо заседание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на Политическа партия „ Витоша ”, са анулирани от правосъдните сформира на Софийски градски съд и САС.

От основаването си през 2003 година до момента Асоциацията на парковете извършва десетки планове, като в същото време закупува забележителен брой парцели в разнообразни области от страната.

Понастоящем Асоциация на парковете в България е бенефициент по план на Българско-швейцарската стратегия за съдействие на стойност 4.7 млн. швейцарски франка. През годините се оказа, че АПБ е най-големият жалбоподател против решения на Министерството на околната среда и водите. Тоест държавните шефове на паркове оспорват решения на ведомството. Този парадокс продължава съвсем 15 години.

Според адвокати решението на Софийски градски съд, доказано от САС и необжалвано пред Върховен касационен съд, дефинитивно лишава Тома Белев от представителна власт. Това поражда редица правни последствия, които засягат представителството на неправителствената организация понастоящем и през годините.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР